Sărbătorile de iarnă aduc momente frumoase în fiecare familie. Orașul este plin de oameni care caută Mos Craciuncadouri, copiii s-au bucurat de prezența lui Moș Nicolae și așteaptă apariția mult mai bogatului Moș Crăciun.

În aceste zile am auzit repusă în discuție o întrebare care împarte comunitatea de părinți în două: să-i spunem sau să nu îi spunem copilului adevărul despre Moș Crăciun? Este bine să afle că părinții i-au cumpărat cadourile sau să îi spunem în continuare că au fost aduse de „Moș”?

Din această problemă inițială mult mai multe semne de întrebare se vor ridica: spre exemplu dacă alegem să îi spunem care este vârsta potrivită pentru a face marea dezvăluire?

Comunitatea părinților este împărțită și argumente există și într-o parte și în alta. Cei care încearcă să întindă cât mai mult perioada în care copilul crede în Moș Crăciun vorbesc despre magia momentelor și a cadourilor de sub brad (acuzând părinții care le spun copiilor adevărul că „le răpesc acestora bucuria copilăriei”). Nici cealaltă parte a comunității nu este mai puțin vehementă: părinții care aleg să își informeze corect copiii aduc în discuție argumentele logicii, vorbesc despre necesitatea ca micuții să fie realiști și despre faptul că „oricum aceștia vor afla de la televizor sau Internet”. Mai mult decât atât, dacă copilul încă crede că Moș Crăciun îi aduce daruri deși are o vârstă mai mărișoară (clasa a IIIa sau a IVa spre exemplu) nu cumva ceilalți copii vor râde de el?

Vedem că lucrurile nu sunt așa de simple cum păreau la început, este greu să stabilim cine are dreptate. De altfel, ca de multe alte ori adevărul este la mijloc: părinții trebuie să încerce cât pot ei de mult să îi întrețină copilului această credință pentru că bucuria și entuziasmul dat de imaginea unui Moș Crăciun care aduce daruri în sania zburătoare să îi ofere micuțului momente de amintire și de căldură sufletească pentru mai târziu. Dar acest efort nu trebuie să meargă atât de departe astfel încât copilul să fie mințit de către părinți. În acest mod oferim un răspuns și la întrebarea privind vârsta la care trebuie să-i spunem copilului adevărul despre darurile aduse de Moș Crăciun. În fapt NU ÎI SPUNEM NOI! Inițiativa nu este bine să vină de la dumneavoastră. În viața fiecărui copil vine un moment în care DESCOPERĂ SINGUR adevărul și în acel moment o să ceară o confirmare de la părinți. Iar părinții trebuie să-i încurajeze spiritul de descoperitor, să-i încurajeze curiozitatea, să-l laude pentru capacitatea lui de a înțelege lucrurile. Relația de încredere dintre părinți și copil/copii este foarte importantă. Modul în care o construim încă din fragedă copilărie ne arată cât de solidă o să fie această relație mai târziu. Când copilul ajunge singur la anumite concluzii înseamnă că momentul în care o să descopere adevărul este aproape, orice am face noi. Putem să mai prelungim doar pentru scurt timp acestă stare, dar există riscul ca cel mic să își dea seama că îl mințim și să fie dezamăgit de părinții lui. Iar Ekman (2011, p.21) spune că „minciunile dau naștere neîncrederii și pot distruge orice relație”. Este mai bine să îl investim pe cel mic cu încredere și cu respect (elemente care sunt deosebit de importante pentru stima de sine și pentru dezvoltarea lui emoțională sănătoasă).

Un ultim îndemn: Atunci când o să vină timpul ca micuțul dumneavoastră să descopere SINGUR că vecinul sau colegul de serviciu joacă rolul lui Moș Crăciun și că darurile de sub brad sunt cumpărate de părinții lui nu trebuie să vă întristați. Magia sărbătorilor nu înseamnă doar cadouri primite; este mult mai mult decât atât: timp de calitate petrecut în familie, o atmosferă de bucurie, dragoste și generozitate. Puteți să vă bucurați împreună cu copilul de fiecare moment și să-l faceți de neuitat! Iar ceva din magia acestor zile de copilărie o să rămână în sufletul nostru toată viața!

[ Articol citit de: 1423 persoane ]

De Ion-Ovidiu Pânișoară

Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.