Sari la conținut

Câteva sfaturi pentru vacanță…

Vacanța și-a intrat serios în drepturi și a adus pe chipul tuturor copiilor (mai mari sau mai mici) un zâmbet mare și bucuria zilelor fără griji și a relaxării. Dar, în timp ce ne bucurăm de vacanță este bine să nu uităm câteva lucruri care țin de dezvoltarea copiilor:

  • Așa cum ne spune Prinstein (2015) în vacanță avem tendința să fim mai relaxați cu regulile pe care le-am respectat în timpul anului școlar. Astfel, nu mai respectăm ora de culcare, cât de multă înghețată sau cât de multe dulciuri are voie copilul etc. Pentru părinți poate să fie o dulce melancolie a zilelor de vacanță de care își aduc aminte de pe vremea când erau ei copii. Totuși, autorul ne avertizează că o astfel de relaxare de le regulă nu doar că o să facă revenirea la regulă foarte dificilă (copilului o să îi vină greu să accepte o oră „rezonabilă” de culcare după ce a avut parte de o astfel de „libertate”), dar o să îi ofere copilului o imagine despre faptul că anumite reguli pot să fie încălcate fără probleme și o să încerce să „întindă limita” cât de mult se poate și în alte privințe.

  • Brooks (2018) ne avertizează și el că – deoarece copilul are mult timp la dispoziție și părinții mai puțin – există riscul ca fiul/fiica dumneavoastră să fie lăsată mult în fața televizorului/tabletei/telefonului mobil. Iată de ce autorul ne cere să găsim timp (chiar dacă o oră pe seară) și să facem activități superdistractive în familie (pentru ca să îi arătăm copilului că activitățile din viața reală pot să fie la fel de distractive (și chiar mai distractive) ca și cele din lumea virtuală. Este important să îi faceți copilui un program (distractiv, dar un program) astfel încât acesta să urmărească anumite obiective în fiecare zi, să aibă – în continuare – bucuria realizărilor, să fie fericit că eforturile lui o să fie încununate de succes. Spre exemplu – încercați să faceți în casă sau în curte o vânătoare de comori, cu indicii ascunse în anumite locuri și apoi provocați copilul la descoperirea acestora. Din experiența proprie pot să vă spun că, data următoare, copilul o să-și dorească să fie el „regizorul” și dumneavoastră, părintele, descoperitorul – ceea ce vă oferă timp pentru realizarea altor sarcini în casă și copilul este implicat într-o activitate distractivă, dar educativă.
  • Dacă este posibil, încercați să vă asigurați că vacanța înseamnă pentru copil și mersul în „tabără”. Ungar (2012) ne spune că avantajele taberelor de vară pentru copii sunt multiple: cunosc copii noi, îi ajută să capete încredere în fața altor oameni, le oferă senzația de conrrol a propriei vieți, au un program asemănător școlii – cu multe activități incluse care nu-i lasă să se plictisească, le oferă copiilor senzația de apartenență la o mare familie (la echipe diferite în funcție de competențele fiecăruia) și … nu în ultimul rând, îi învață să facă față unui mediu social divers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.