În ochii copiilor părinții sunt modele de viață. Poate că fiul/fiica dumneavoastră nu o să vă spună niciodată acest lucru, dar a învățat multe prin imitarea comportamentelor dumneavoastră. Copiii devin, astfel, oglinda părinților lor. Uneori oglinda se sparge sau este deformată, dar tot o oglindă este… Uneori sunt necesare adevărate mici trucuri de viață pentru a aduce oglindirea la dimensiunea ei corectă.
Iată de ce trebuie să știm că viața pe care o trăim în fiecare zi reprezintă un puzzle de lecții de viață pentru copil. Este bine să știm asta și să îi oferim un spațiu de dezvoltare pozitiv. Celestine Chiua ne pune la dispoziție câteva idei interesante, adevărate trucuri de viață:
- Ornamentează o cameră astfel încât să o faceți „inspirațională” . Ceva trebuie schimbat la mediul în care trăiți zilnic și îl împărțiți cu familia, cu copilul/copiii. Colaborează cu copilul și găsește în fiecare zi ceva care se poate adăuga: un citat motivațional, o pictură făcută în familie, un „trofeu” sub forma unui banal con de brad lipit pe un postament făcut dintr-o cutie de pantofi etc. Și nu trebuie uitat: mediul în care trăim o să stabilească starea de spirit pe care o avem. Învățați-l pe copil să trăiască într-un mediu plin de inspirație, de veselie, de creativitate…
- Realizează cartea vieții tale. Ea trebuie să conțină toate elementele esențiale care se referă la modul în care poți trăi viața la maxim, valorile în care crezi, obiectivele pe care le urmărești… Apoi citește din această carte copilului și lasă-l să te cunoască mai bine. Mai mult decât atât, ajută-l să își facă și el o astfel de carte a vieții. Este un excelent exercițiu de autocunoaștere, dar și de automotivare.
- Redactează o scrisoare pentru tine din viitor. Unde o să ajungi peste cinci ani? Ce o să rămână neschimbat? Ce o să fie diferit? Chiua ne spune că am putea începe cu o perioadă mai scurtă: 1 an și după ce scriem scrisoarea să o sigilăm și să ne asigurăm că o să o deschidem la data stabilită. Apoi urmează un an în care trebuie să muncim serios pentru a ajunge acolo unde am intenționat (și am notat în scrisoare). Când o să faceți acest exercițiu cu copilul puteți încerca o variantă mai scurtă: de pildă 30 de zile.
- Depășește zona de confort . De multe ori ne-am învățat cu rutine care nu ne ajută să creștem cu adevărat, doar ne oferă o flasă siguranță. La cursurile mele le cer frecvent studenților să iasă din zona de confort, să încerce lucruri noi, să își asume visuri îndrăznețe, să se bucure de schimbare, de creativitate, de lucrurile noi care le pătrund în viață. Aveți însă grijă atunci când faceți acest exercițiu cu copilul să-i explicați că trebuie să fie atent la lucrurile periculoase (pe care trebuie să le evite) și să evalueze cu atenție ce și cum face atunci când își depășește zona de confort.
- Vezi viața ca o provocare amuzantă. Te poți întrece cu copilul în lucruri care să-i cultive calități cum sunt răbbdarea, perseverența, atenția etc. Spre exemplu stabilește un joc prin care cel care spune primul un cuvânt care începe cu litera „a” pierde. Sau primul dintre voi doi care nu mai poate și dă drumul la televizor/tabletă/laptop pierde etc. Competiția (dar o competiție amuzantă și nu stresantă) este un bun mod e a crește, de a evolua…
- Identifică „petele oarbe”. La fel cum atunci când vorbim despre privire, petele oarbe sunt acele spații în care ochiul nu este capabil să vadă, în exercițiul acesta petele oarbe sunt aspecte de care nu suntem conștienți. Trebuie să evidențiem – la finalul unei zile, spre exemplu – care sunt acele lucruri/evenimente/persoane care ne trag în jos, care afectează, ne deranjează. Făcând un exercițiu similar cu copilul o să găsim multe modalități de îmbunătățire a vieții.
- Trăiește în prezent, gândește la viitor și folosește trecutul doar pentru lecțiile învățate și pentru amintirile dragi. Chiua este direct „trebuie să te eliberezi de trecut!” Mai ales când trecutul înseamnă regrete, furie strânsă, tristețe. Trebuie să înveți să ierți și să te ierți. Prezentul poate să treacă pe lângă fereastra ta dacă privești doar spre trecut.
Iată câteva trucuri de viață prin care putem să ne facem existența mai bună și să-i oferim și copilului șansa să învețe o cale pozitivă de a crește, de a deveni un adult fericit și puternic.