Ți s-a întâmplat sa amâni lucruri “la nesfârșit”, pentru ca apoi să îți reproșezi singur că “nu faci și nu dregi”? Să îți fie frică în urma unei greșeli făcute și să eziți să mai încerci? Nu este așa că de fiecare dată îți faci reproșuri dure, te simți că nu ești în stare, te gândești că ești atât de delăsător sau că ceva nu funcționează?

Preluându-l pe Hayes (2023) pentru a învața să nu ajungi prea dur cu propria persoană (ceea ce nu rezolva problema, dar te și golește de energie!!!), poate ai putea să încerci să repeți de 30 de ori cuvântul principal din reproșul pe care ți-l faci. Spre exemplu, repetă de 30 de ori cuvântul “delăsător”. Ori fredonează-l, “pune-l” pe o melodie și cântă-l. Cu cât îl repeți mai mult (și intr-un mod cât mai amuzant 🙂), cu atât cuvântul care stă în centrul demersului tău de auto-reproș o să fie mai puțin contondent și nu o să mai producă daune majore stimei de sine s stării tale de bine.

[ Articol citit de: 33 persoane ]

De Ion-Ovidiu Pânișoară

Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.