Sari la conținut

Relațiile de prietenie la copii

Prietenii satisfac diverse tipuri de nevoi la vârste diferite ale copiilor. A forma o relație de prieteniestima de sine este o etapă importantă în cadrul dezvoltării personale. Conform opiniei lui Sullivan, prieteniile legate în timpul copilăriei formează un model al relaționării cu ceilalți ce va fi păstrat toată viața.

Relațiile de prietenie favorizează un nivel ridicat ale stimei de sine și de autovalorizare, deoarece sprijină identificarea și dezvoltarea calităților fiecărui membru. (Hartup, 1999). La polul opus, cercetările au pus în evidență faptul că în cazul fetelor, respingerea din partea prietenelor este asociată cu o stare de tristețe profundă, anxietate, nivel scăzut al stimei de sine, depresie.

 Iată de ce este important să observăm modul în care copilul/elevul nostru dezvoltă relații de prietenie. Este bine să știm că în cadrul dezvoltării sale, copilul traversează patru etape importante în însușirea abilității de a lega prietenii; conform lui Rubin vorbim despre:

  • Etapa egocenstrismului- în acest stadiu copiii își vor forma relații de prietenie pe criteriul activităților similare.
  • Etapa satisfacerii nevoilor- copiii își vor prețui prietenii în funcție de nevoile pe care le au.
  • Etapa reciprocității- pornind de la principiul reciprocității și egalității, copiii vor forma prietenii de tip ,,pereche’’.
  • Etapa prieteniilor intime- presupune o împărtășire profundă a sentimentelor, problemelor și conflictelor, conducând la legături emoționale de lungă durată.

Așadar, grupul de prieteni reprezintă un suport și un imbold pentru  dezvoltarea personala a copilului, feedback-ul din partea acestora fiind foarte important pentru el. Deși poate părea dificil, încercați să îi asigurați copilului ocazii de a-și dezvolta abilitatea de a lega relații de prietenie, chiar prin exemplul propriu , a modului în care prietenii joacă un rol semnificativ în viața părinților lui.

Și o întrebare de final: cât de bine vă cunoașteți copilul și cum îl ajutați să își formeze un model sănătos al relaționării cu ceilalți?

Un comentariu la „Relațiile de prietenie la copii”

  1. Pițur Petru

    Da! Nu-mi place deloc să mi se corecteze CU ROȘU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.