Reguli de vacanță: cum comunicăm eficient

Întrucât perioada de vacanță ridică problema respectării în continuare sau nu a regulilor stablite peste an, cred că este bine să evidențiem câteva aspecte importante. Este adevărat că o perioadă de relaxare, așteptată ca atare de către întreaga familie, pune o presiune destul de mare pe respectarea unor reguli valabile până în acel moment. Copilul are voie să se joace mai mult (este firesc, deoarece este vacanță), dar poate îl lăsăm să consume și mai multe dulciuri, să se uite mai mult la televizor sau să se joace pe tabletă. Părintele însuși simte nevoia să își satisfacă mici capricii în această perioadă, așa că de o parte din această relaxare a regulilor poate să beneficieze și cel mic.

De altfel nu este nimic rău în acest lucru, important este cum percepe copilul această situație. Dacă se raportează la ea ca la un factor trecător, un fapt de vacanță (așa cum facem noi adulții) acest lucru nu o să ridice probleme. Dar trebuie să fim atenți pentru că cel mic poate să creadă că această relaxare în aplicarea regulilor indică faptul că regulile nu sunt atât de importante, în ansamblul lor. Mai mult decât atât, de multe ori copilul poate să nu aibă încă discernământul de a înțelege ce reguli pot să fie ignorate parțial cu ocazia vacanței și ce reguli nu intră în acest tratament (de exemplu, traversarea străzii prin loc nepermis sau fără să te asiguri este un fapt negativ indiferent de perioada din an în care se întâmplă).

Iată de ce este utilă o discuție cu cel mic pentru a afla ce crede el despre „relaxarea” regulilor și care sunt – în concepția lui – acele reguli care se pot relaxa. Este și ocazia potrivită de a reactualiza importanța respectării regulilor și de a discuta ce s-ar întâmpla dacă regulile nu ar mai exista. Cum ar arăta o lume fără reguli? Și puteți folosi pentru exemplificare tot regulile de circulație, apoi puteți trece și la alte reguli.

Un ultim aspect aș vrea să subliniez. Uneori o bună stabilire a regulilor ne salvează de mult stres. În exemplul dat în literatura de specialitate de către Raiffa doi copii se certau asupra modului în care puteau împărți corect o prăjitură. De aceea au cerut mamei să fie arbitru, să împartă ea prăjitura. Dar mama știa că în această situație tot vor exista nemulțumiri, unul dintre copii rămânând cu impresia că el a primit o bucată mai mică din prăjitură. De aceea mama respectivă s-a gândit un pic și a găsit o soluție ingenioasă. Le-a spus pur și simplu că unul dintre ei (oricare) o să taie prăjitura. Desigur că ambii copii au întrebat imediat: care dintre noi? Ei bine, a zis mama, nu contează, pentru că unul dintre voi o să taie prăjitura, dar celălalt o să aleagă prima bucată. Vă dați seama cu câtă atenție a tăiat prăjitura cel desemnat să o facă? Dacă greșea și o bucată era mai mare celălalt o putea lua și el se alegea cu bucata cea mică (și nici nu avea pe cine să dea vina pentru asta). Iată încă un exemplu despre importanța regulilor … chiar și în vacanță.

Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.

You May Have Missed