Profesionalizarea părinților

Părinții trebuie să posede o cunoaştere psihopedagogică consistentă, trebuie să își dezvolte o înțelegere profundă și complexă, profesionistă a propriului copil. Din păcate în practica curentă poate fi întâlnită o prejudecată conform căreia doar calitatea biologică de părinte este suficientă pentru a te descurca și chiar de a acționa ca un bun părinte . Nimic mai fals. Este adevărat că în spațiul educației, consecinţele nu sunt imediate, ci acţionează pe termen lung. O eroare educaţională de astăzi ajunge la „maturitate” abia peste câţiva ani. Prin comparaţie, lipsa unor cunoştinţe de specialitate în domeniul construcţiilor, spre exemplu, se vede imediat: clădirea construită eronat se prăbuşeşte. Totuşi, chiar dacă efectele se văd mult mai târziu (sau poate de aceea) cunoaşterea psihopedagogică este esenţială pentru fiecare dintre părinți. Daniels (2007) observă importanţa folosirii unor proceduri „exacte” în meseria practicată (iar meseria de părinte este – vrem sau nu vrem – una dintre cele mai grele și solicitante). Acest lucru nu elimină creativitatea și spontaneitatea de care trebuie să dea – în continuare – dovadă părintele, se subliniază doar necesitatea de a nu merge la întâmplare, fără să ţinem seama de legile pedagogiei. Autorul se exprimă foarte plastic „Imaginaţi-vă că un medic ar spune: Mi-am elaborat propriul stil de a opera. Am să vă operez pe creier puţin diferit de cum ar face-o alţi chirurgi. Nu trebuie să vă îngrijoraţi. M-am obişnuit cu stilul meu de a opera am înregistrat şi câteva succese” (Daniels, 2007, p. 30).

Iată de ce susținem – cu toată căldura – ideea părintelui profesionalizat, care învață să fie părinte atât din practică (alături de copilul său și prin observarea altor părinți) cât și teoretic, citind, participând la cursuri și ore de consiliere.

[ Articol citit de: 61 persoane ]

About Georgeta Pânişoară 23 Articles
Doctor în psihologie, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Psihologie, Universitatea din București, a scris 9 volume și multe studii în reviste de specialitate și coordonează colecția Psihologia copilului & Parenting la Polirom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.