Părinții se întreabă: este bună pedeapsa? (2)

O altă problemă ridicată de aplicarea pedepsei se bazează pe ceea ce neoskinnerienii numeau raport fix și raport variabil. Și pedeapsa și recompensa pot să fie oferite cu un raport fix (de fiecare dată când copilul face ceea ce trebuie primește laude, de fiecare dată când face un comportament greșit obține critici) ori variabil (din când în când, fără să poată identifica momentul în care va obține următoarea laudă sau critică). Recompensa răspunde bine la o formă variabilă de raport (este ca la tragerea unui loz în plic – chiar dacă de data asta nu ai câștigat nimic, oricare dintre următoarele extrageri poate aduce câștigul dorit). În schimb pedeapsa răspunde doar la raportul fix. Un experiment a demonstrat această legătură între eficiența pedepsei și raportul fix. Se știe că majoritatea conducătorilor auto, în momentul în care se apropie de o intersecție, iar culoarea semaforului este galbenă, tind să nu frâneze; dimpotrivă, vor apăsa pedala accelerației deoarece recompensa este imediată (nu se pierde timp spre exemplu) iar pedeapsa are un raport variabil (chiar dacă poliția îl prinde și îl amendează de data aceasta, sunt mari șanse ca la o dată viitoare, respectivul conducător auto să scape nepedepsit).

În Anglia, plecând de la această presupoziție la anumite intersecții s-au instalat camere video foarte mari și mesaje la fel de vizibile privind faptul că intersecțiile erau filmate și conducătorii auto contravenienți urmau să fie sancționați. Puteam semnala aici un raport fix în administrarea pedepsei? Desigur. Problema noastră este că nu avem cum să știm toate prostiile pe care le face copilul nostru. Dacă vom da o pedeapsă ori de câte ori știm ceea ce a făcut acesta (pentru că nu putem sancționa ce nu știm) în fond oferim un raport variabil pedepsei. În fapt, copilul nostru poate reflecta: dacă nu m-a prins astăzi, poate nici data viitoare nu mă prinde! Astfel, o dată în plus, deoarece nu poate să sancționeze toate greșelile copilului său, părintele poate să fie convins de adevărul celor spuse de noi aici: pedeapsa chiar nu funcționează! Dar ce funcționează atunci?

[ Articol citit de: 59 persoane ]

Author: Georgeta Pânişoară
Doctor în psihologie, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Psihologie, Universitatea din București, a scris 9 volume și multe studii în reviste de specialitate și coordonează colecția Psihologia copilului & Parenting la Polirom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.