Părintele „elicopter”: ne supraprotejăm copiii?

Credeți ca părinți că trebuie să fiți protectori cu copiii sau mai degrabă relaxați și să îi lăsați să învețe din propria experiență (uneori dureroasă)? Este un subiect pe care l-am tratat în rubrica Resurse pentru părinți (vezi https://performante.ro/turn-de-sticla-sau-jungla-periculoasa-cum-sa-l-invat-sa-invinga). Astăzi vă prezentăm un nou studiu care încearcă să aducă lumină într-o problemă atât de importantă pentru părinți:

Astfel, cercetatorii au demonstrat ca mamele care dau dovadă de prea multă protecție și îngrijorare față de problemele micuțului (în special în timpul stadiilor incipiente de dezvoltare a acestuia) pot să îi transmită acestuia o privirea mai temătoare/anxioasă asupra lumii.

Studiul a avut loc la Centrul de Sanatate Emoțională de la Macquarie University, Sydney Australia. Cercetătorii au investigat un grup de 200 de copii. Prima evaluare a micuților a avut loc la 3 – 4 ani și a fost repetată din nou cinci ani mai târziu. Mamelor li s-a cerut să răspundă unor întrebări cheie (cum sunt: „decid cu cine se va juca copilul meu” si „îmi imbrac copilul, chiar dacă el/ea poate face singur acest lucru”). Astfel, s-a descoperit că mamele supraprotective (intitulate  de către cercetători „părinți elicopter” datorită nevoii de supravegere permanentă) tind să provoace la copiii lor preșcolari o creștere a anxietății și inhibării.

Concluzie: Un echilibru este întotdeauna de dorit (nu numai când vorbim de creșterea și educarea copiilor, dar și în viață – în general). Societatea de astăzi și mass-media care prezintă foarte multe fapte îngrijorătoare tind să împingă părinții într-un fenomen de supraprotecție a copiilor (care, așa cum am văzut în studiul de mai sus, nu are cum să fie bună pentru aceștia). Din „părinte elicopter” trebuie să ne transformăm în părinte „plasă de siguranță”: să-i lăsăm pe copii să aibă propriile experiențe și să învețe din ele, dar să le fim aproape și să-i ajutăm să treacă – cu succes – de cele mai dureroase dintre acestea.

[ Articol citit de: 331 persoane ]

About Georgeta Pânişoară 23 Articles
Doctor în psihologie, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Psihologie, Universitatea din București, a scris 9 volume și multe studii în reviste de specialitate și coordonează colecția Psihologia copilului & Parenting la Polirom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.