Sari la conținut

Parenting așa cum trebuie…

Vorbeam săptămâna trecută despre „principiile de parenting care chiar funcționează” emise de către Steinberg. Mergem mai departe în acest articol și prezentăm alte câteva idei ale acestui autor cu precizarea că sunt aspecte firești ale vieții unui părinte dedicat. Cu toate acestea poate că este bine uneori să le aducem aminte pentru că lucrurile simple sunt cele care au, de multe ori, efecte importante asupra copiilor noștri.

De exemplu Steinberg ne atenționează să petrecem „timp de calitate” cu copiii. Este un sfat pe care îl auzim des, dar pe care nu-l urmăm așa de mult pe cât ar trebui. Autorul ne spune clar că nu orice timp pe care îl petrecem în compania copilului este și timp de calitate. Timpul de calitate, spune el, nu este în directă legătură cu ceea ce faceți cu copilul, ci este vorba despre cum faceți ceea ce faceți. De exemplu, degeaba ați petrecut toată ziua cu cel mic dacă ați fost tot timpul cu ochii în computer pentru că trebuia să realizați un raport pentru serviciu. Ați stat împreună cu copilul, dar nu ați petrecut timp de calitate cu el.Poveștile Diandrei 1

Trebuie să fiți flexibili și să vă adaptați stilul de parenting în funcție de dezvoltarea copilului dumneavoastră. Acest lucru nu este așa de ușor cum pare la prima vedere. Pe măsură ce se dezvoltă apar schimbări privitoare la cum gândește copilul, la ce sentimente traversează, la ce este capabil să facă și cum se vede pe sine și cum îi vede pe cei din jur. Toate aceste transformări ne spun că modul de parenting pe care l-ați folosit (cu succes) la o anumită vârstă o să fie total nepotrivit la o altă vârstă. Iată de ce flexibilitatea este o calitate importantă pentru un părinte bun.

Stabiliți limite și reguli care să-l ajute pe copil să aibă un echilibru emoțional. Copiii au nevoie de fermitatea dumneavostră în privința regulilor deoarece o astfel de fermitate le oferă siguranță emoțională și un control mai mare asupra propriei lumi. Fermitatea nu trebuie însă confundată cu impunerea agresivă și dominantă la care unii părinți pot să apeleze uneori. Mai mult decât atât și acum flexibilitatea este importantă: este bine să ajustați și să faceți regulile mai puțin ferme pe măsură ce copilul crește (îl investiți astfel cu încrederea dumneavoastră și îi oferiți o perspectivă mai independentă asupra vieții). Astfel o să-i oferim copilului un spațiul psihologic care o să-i crească încrederea în sine.

Un element important este constanța comportamentală. Copilul are nevoie să știe că zi de zi dumneavoastră sunteți constant și o să reacționați la fel la comportamente similare. Un părinte care este foarte dur astăzi pentru ca mâine la un comportament similar să „închidă ochii” o să-i inducă copilului o stare de confuzie și neliniște. Este de asemenea important ca părintele să-și controleze momentele de furie și să nu reacționeze negativ (spre exemplu să instituie o pedeapsă); este bine să aștepte să fie calm pentru a face astfel de lucruri. Stainberg spune clar să nu-l pedepsim niciodată pe copil atunci când suntem nervoși.

Întodeauna trebuie să explicați regulile pe care le doriți respectate. Expresia „Faci asta pentru că așa zic eu!” trebuie să dispară din conversațiile cu fiul/fiica dumneavostră. O regulă explicată este întotdeauna mai ușor de acceptat și ea o să fie pusă în practică și atunci când părintele nu mai este prezent ca să oblige la respectarea ei.

Sunt reguli simple, dar de multe ori uităm de ele. Dragi părinți, când sunteți nervoși, stresați, când nu sunteți convinși că ați luat cea mai bună decizie referitoare la copil poate că este timpul să reproiectăm lucrurile mici, aspectele simple din viața noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.