Ghicește ce este cine? (jocul întoarcerii feței)

Acest joc vă poate ajuta să petreceți momente de calitate cu copilul, dar și să-i oferiți ghiceste (160x120) (2)acestuia ocazia dezvoltării atenției la ceea ce îl înconjoară (aici cu accent pe elementele sociale). Mai precis, jocul presupune doi jucători, fiecare dintre ei are la dispoziție o tablă de joc care conține 24 de cărți de joc. Pe fiecare carte de joc este fața unei persoane care are câteva caracteristici ce trebuie urmărite: culoarea părului (roșu, alb, negru, castaniu sau … chelie), accesorii (pălărie, ochelari, cercei) sau altele (mustață, barbă, culoarea ochilor, vârsta personajului etc.). Fiecare față este o combinație unică dintre aceste caracteristici (de exemplu personajul Mirela este în vârstă, are părul alb, cercei și ochelari, iar George are părul blond și șapcă albastră pe cap). În fapt există trei seturi identice de câte 24 cartonașe cu fețe umane în acest joc: câte unul pe fiecare tablă de joc (sunt două, se pot juca doar câte 2 participanți) și un al treilea set se amestecă în fața celor doi jucători. Apoi fiecare dintre aceștia își aleg câte o carte din setul 3 (fără ca adversarul să o observe).

Ce se întâmplă acum? Fiecare dintre cei doi participanți, prin întrebări bine puse trebuie să ghicească ce față a nimerit adversarul său din setul al treilea. Întrebările trebuie să elimine cât mai multe fețe din cele 24: de exemplu: „Are părul alb?” Dacă adversarul spune că nu, nu are, toți cu părul alb sunt eliminați. Dacă dimpotrivă, răspunsul este pozitiv atunci toți cei care nu au părul alb sunt eliminați, concluzia fiind că fața de pe cartonașul adversarului trebuie să fie una dinte cele 3 care au părul de culoare albă.

De ce este util acest joc? Pentru că îl învață pe copil să-și cultive atenția cu care îi observă pe cei din jurul lui, devine atent la aspecte pe care în mod firesc nu le-ar băga în seamă. Iar din acest moment clipa în care o să observe rapid și emoțiile pe care le au oamenii care îl înconjoară este destul de aproape. Și nu doar atât: este un amuzant joc de deducție care îl ajută să clasifice și să evidențieze aspecte ale lumii sociale în care este integrat.

[ Articol citit de: 1145 persoane ]

About Ion-Ovidiu Pânișoară 399 Articles
Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.