Sari la conținut

Familia – de aici începe educația!

În cuprinsul articolelor publicate pe performante.ro am urmărit profilul părintelui, rolurile acestuia, calitatea relației cu copilul… Familia ca întreg, ca ansamblu de interacțiuni sănătoase reprezintă însă mai mult decât atât. Familia este un spațiu de educație, de înțelegere, de dezvoltare care depășește forța fiecărui membru component în parte: astfel, degeaba fiecare din părinți se comportă bine cu copilul dacă familia este disfuncțională, dacă există lipsă de coerență, de înțelegere, dacă nu există liniștea necesară construcției educației de succes pentru copil. Iată câțiva indicatori de care trebuie să ținem neapărat seama:

  • părinții trebuie să încerce să fie coerenți în educația copilului. O greșeală des întâlnită apare atunci când părinții au viziuni diferite asupra educației celui mic. Acesta o să dezvolte o anumită nesiguranță, stres dat de faptul că nu știe niciodată dacă ceea ce face și este apreciat de unul din părinți nu o să fie criticat de celălalt părinte. Mai mult decât atât, copilul se poate – în mod greșit – considera vinovat de certurile părinților care urmează unui comportament al său. În fapt părinții, deseori, au căutat doar um motiv pentru a se certa din nou pentru că nu au răbdare și înțelegere unul față de celălalt;
  • pentru a crește unitatea familiei Sally Goldberg ne sugerează să elaborăm o declarație a misiunii familiei noastre: la fel ca o companie care are o misiune scrisă, expusă cu mândrie, fiecare familie trebuie să găsească o astfel de misiune care să îi unească pe toți: bunici, părinți, copii. Și este doar începutul: putem adăuga acestei misiuni tot ceea ce este bun în familie, să facem un adevărat panou cu idei, gânduri, chiar obiecte care amintesc de faptul că „familia noastră este cea mai bună!” Nu lăsați ca stresul problemelor zilnice să vă facă să uitați toate aceste lucruri minunate care leagă și oferă unitate „echipei” dumneavoastră.
  • încercați să folosiți un card al bucuriei în familie. Când cineva este bucuros cardul se încarcă cu credit (spre exemplu sub forma unor abțibilduri cu fețe vesele – le puteți cumpăra de la orice magazin), iar când cineva este supărat are voie să greșească pentru că „are credit” acumulat în alte zile. Astfel o să vă iertați mai ușor în familie. Atenție, este foarte important ca și copilul/copiii să beneficieze de un card la fel ca părinții și această opțiune să nu se aplice selectiv (de exemplu părinții au obieceiul să se conformeze la astfel de „jocuri” când sunt liniștiți și veseli, dar când sunt stresați tind să aplice o regulă inechitabilă în care „eu sunt părintele aici!” este o formulă care arăta că ei pot să greșească sau pot să facă lucruri fără să se supună regulilor jocului).
  • este util să vă faceți timp să vă jucați cu copiii așa cum se joacă ei: cu jucăriile lor, să vedeți desenele animate la care ei se uită etc. Le cerem în fiecare clipă copiilor să se comporte bine/corect (aspect care caracterizează mai degrabă un om matur decât un copil); poate că este util să vedem lumea și din cealaltă parte a perspectivei.
  • Realizați lucruri care să vă unească: este bine chiar să aveți o runtină de familie (spre exemplu să mergeți seara într-o plimbare obligatorie chiar dacă sunteți obosit sau ocupat). De asemenea, puzzle-uri sau alte activități pe care să le faceți împreună și apoi să le afișați undeva, la loc vizibil.

Sunt doar câteva sugestii – ele se pot optimiza permanent. Dacă par doar elemente amuzante/neserioase trebuie să vă gândiți la următorul lucru: o atmosferă stresantă/tristă/dezamăgitoare în familie își pune amprenta pe dezvoltarea copilului mai mult decât toată investiția ulterioară (jucării cumpărate, cursuri extrașcolare plătite, vacanțe minunate…). Poate uneori este bine să gândim mai ludic, să nu fim foarte serioși pentru că o viziune relaxată asupra vieții de zi cu zi oferă un climat de siguranță și de coerență care o să ducă la o dezvoltare a încrederii în sine pentru copil. Și nu uitați – puteți astăzi să oferiți copilului familia pe care o doreați dumneavoastră pentru propria persoană atunci când erați mic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.