Sari la conținut

relație părinte-copil

Conflictele (II): Când este bun un conflict?

În articolul trecut ne-am referit la mai multe tipuri de conflicte: dintre acestea conflictul cognitiv este privireabenefic pentru comunicare, el conducând la noi perspective, opțiuni îmbunătățite, idei. Iată de ce părinții nu numai că nu trebuie să evite conflictele cognitive cu copiii lor, dar este util chiar să le provoace. O astfel de perspectivăa fost considerată hazardată de un cititor (printr-un comentariu postat pe site-ul dcnews.ro în care respectivul articol a fost preluat). Iată de ce am considerat necesar să consolidăm această opțiune printr-un nou set de afirmații privind valoarea conflictului în plan relațional uman (în general) și în planul comunicării părinte-copil în special. Citește mai mult »Conflictele (II): Când este bun un conflict?

Ce fel de părinte sunt?(I)

De multe ori părinții se întreabă: Sunt un părinte bun? La această întrebare mulți răspund DA (chiar dacă Părinte 2tonul pe care fac acest lucru este – uneori – unul cam nesigur). Dar dacă am merge mai departe? Dacă ne-am întreba: Cât de bun sunt în meseria de părinte ce credeți că am răspunde fiecare dintre noi?
Pentru a cunoaște toate aceste aspecte trebuie să vedem cam care sunt principalele stiluri parentale.Citește mai mult »Ce fel de părinte sunt?(I)

Cum negociezi cu copilul (3)

Astăzi prezentăm un ultim set de idei privind modul în care se poate “crește” relația părinte-copil datorită tehnicilor de negociere. Desigur că lucrurile sunt departe de a se termina aici; considerăm însă că aspectele prezentate în cele trei episoade ale microseriei noastre să fie îndemnuri la reflecție și reconsiderare.

1. Învățăm să spunem NU copilului? Uneori copiii noștri sunt foarte persuasivi și există riscul să cădeți în capcanaCitește mai mult »Cum negociezi cu copilul (3)

Mic ghid privind dezvoltarea inteligenței emoționale în relația părinte-copil

Mai ales când copilul este de vârstă mică, părintele îl vede ca pe o prelungire a sa. Dacă sunt întrebați câte lucruri cunosc despre copilul lor: cum se simte, în ce fel vede lumea, ce-i place și ce nu etc., cei mai mulți dintre părinți vor ridica din umeri un pic agasați de întrebare și vor răspunde (cu cuvintele acestea ori dincolo de cuvinte, prin mimică, limbajul ochilor și al trupului) – „Știu tot, este simplu’. Într-adevăr, pare simplu, Citește mai mult »Mic ghid privind dezvoltarea inteligenței emoționale în relația părinte-copil