Sari la conținut

relația părinte-copil

Copiii se schimbă. Părinții și profesorii ce fac?

Cercetările arată din ce în ce mai des că profilul elevului de astăzi este altul decât cel de „ieri”. Părinții, copiii de astăziprofesorii și toți ceilalți adulți din jurul celor mici trebuie să știe cum se schimbă copiii, ce fel de cerințe impune societatea globală acestora, dar și ce fel de cerințe au copiii de la societate. Este o altă lume decât cea în care am crescut noi, adulții de astăzi. Guy Claxton face, o analiză comparativă între secolul XIX și secolul XXI și observă schimbări majore. O astfel de listă este utilă pentru fiecare profesor/părinte pentru a remarca diferența dintre cum vede el lumea și cum o vede copilul/elevul său: Citește mai mult »Copiii se schimbă. Părinții și profesorii ce fac?

Trebuie să-i explicăm copilului deciziile noastre sau este de ajuns „pentru că așa spun eu”?

Perspectiva tradițională asupra relației părinte-copil poziționează părintele pe un piedestal de pe care el știe totul iar copilul nimic. Mai aproape de zilele noastre balanța pare să se inverseze, am văzut de multe ori copii spunând (de la o vârstă destul de fragedă!) părintelui „eu știu mai bine ca tine!” ori “eu sunt mai deștept ca tine!”. Dacă explicația imaginii tradiționale este destul de ușor de dat, cum oare s-a ajuns la cea de-a doua perspectivă? Citește mai mult »Trebuie să-i explicăm copilului deciziile noastre sau este de ajuns „pentru că așa spun eu”?

Relația copil-părinți-bunici, un triunghi periculos?

Problema tratată astăzi a pornit de la o situație relatată de către un părinte. Mai precis, acesta îmi vorbea despre dificultatea de a armoniza modul în care vede el educația copilului său și cum o vede mama sa (bunica micuțului). Datorită faptului că bunica stătea un timp destul de mare cu copilul, părinții se aflau de multe ori în situația de a „repara” seara – când veneau de la serviciu – cele întâmplate peste zi.

Ce puteau face părinții pentru a asigura echilibrul și continuitatea în dezvoltarea fiului lor?Citește mai mult »Relația copil-părinți-bunici, un triunghi periculos?

Cum îl ajut să treacă peste trauma despărțirii de prieteni?

Astăzi consemnăm cel de-al treilea articol din ciclul Copilul meu își face greu prieteni. Daca primele două articole vizau acțiuni pozitive (copilul ajunge să își facă prieteni, respectiv micuțul învață cum să-și păstreze prieteniile), de data aceasta deschidem un capitol mai delicat: ce facem, cum îl ajutăm să treacă (cu succes) peste durerea unor despărțiri?

Pentru început să remarcăm că ne referim la mai multe tipuri de despărțiri de prieteni. Cel puțin două dintre acestea ne atrag atențiaCitește mai mult »Cum îl ajut să treacă peste trauma despărțirii de prieteni?

Părinte sau cel mai bun prieten al copilului?

Recent, un părinte ne-a mărturisit: Sunt cea mai bună prietenă al fiicei mele! Respectiva mamă spunea acest lucru cu o lucire de mândrie în ochi, era foarte fericită și  sigură de adevărul celor afirmate.

Dilema multor părinți se referă la acest aspect: pot să fiu cel mai bun prieten al copilului meu? Există și părinți care au reușit sau este doar o iluzie? Care este granița dintre prietenie și autoritate?Citește mai mult »Părinte sau cel mai bun prieten al copilului?