Un altfel de parenting: Copilul – „clientul” părintelui?
De multe ori în articolele de pe acest site am pledat pentru folosirea de către părinți a persuasiunii și negocierii. Un părinte trebuie să știe să își convingă copilul, nu…
De multe ori în articolele de pe acest site am pledat pentru folosirea de către părinți a persuasiunii și negocierii. Un părinte trebuie să știe să își convingă copilul, nu…
De multe ori părinții și dascălii ajung să fie pur și simplu exasperați în căutarea unei modalități de a-i face pe copii/elevi să adopte anumite comportamente. Spre exemplu, din ce…
Mulți părinți și cadre didactice se plâng de faptul că copiii de astăzi sunt din ce în ce mai dezinteresați de școală, că nu mai învață și că educația a…
O tehnică de persuasiune pe care părintele o poate utiliza cu succes este amorsarea. Experimentul lui Cialdini și colaboratorii (apud Gass, Seiter, 2009) a fost simplu și ușor de (re)pus…
De multe ori stresul părintelui se transferă și copilului. Dar acest lucru este valabil și în sens invers. Părintele asistă cu un mare sentiment de neputință la problemele relaționale prin…
Un efort pe care trebuie să-l facă atât părintele cât și cadrul didactic este de acționa cu obiectivitate. De multe ori părinții care au mai mulți copii cad în capcana…
Am vorbit până acum despre o tipologie a întrebărilor (ne-am referit la întrebările factuale, empirice, productive și evaluative) și am văzut cum un părinte poate să le folosească nu doar…
De multe ori părinții (obosiți, stresați, simțind o reală dificultate în a face față problemelor puse de educația celui mic) reacționează într-un mod care poate să producă prejudicii importante stimei…
Dacă în săptămânile care au trecut ne-am referit, pe rând la atenție și concentrare, memorare, gestionarea emoțiilor și a stresului, a venit acum momentul să vorbim despre comunicarea cu ceilalți…
Problema tratată astăzi a pornit de la o situație relatată de către un părinte. Mai precis, acesta îmi vorbea despre dificultatea de a armoniza modul în care vede el educația…
Recent, un părinte ne-a mărturisit: Sunt cea mai bună prietenă al fiicei mele! Respectiva mamă spunea acest lucru cu o lucire de mândrie în ochi, era foarte fericită și sigură…
Gândiți-vă câteva momente la următoarea imagine. Aveți la serviciu ceea ce se numește un șef dificil: ceea ce S. Belding (2006) numește un șef de tip rege sau regină. Acesta…
Să urmărim o situație de bună practică în motivarea copiilor: O mamă observa: Am văzut că fiica mea nu are suficientă încredere în ea. Poate sunt și eu vinovată, sunt…