Sari la conținut

încredere

Persuasiunea (4): cum câștigi credibilitate…

O problemă cu care se confruntă frecvent atât părinții cât și profesorii este cum pot să își construiască credibilitatea persuasiuneaîn fața copiilor. Dorința de a-l face pe cel mic se învețe cât mai bine îl conduce pe părinte – de multe ori – la supralicitarea rolului școlii; el ajunge să-i înfățișeze copilului în culori foarte puternice și atractive procesul educational ca atare. „O să vezi ce frumos o să fie la școală, o să îți placă etc.” este doar una dintre forumulările pe care le întâlnim frecvent la părinți. Astfel copilul capătă o imagine supraevaluată, Citește mai mult »Persuasiunea (4): cum câștigi credibilitate…

Harta dezvoltării copilului (7): încrederea și stima de sine (1)

Ajungem astăzi să discutăm despre o problemă foarte delicată din harta dezvoltării copilului: cum îi putem crește încrederea și stima de sine. Foarte multe aspecte ale fericirii personale și ale succesului social – din prezent și din viitor –  depind de acești factori. Ce poate face un părinte?

În primul rând trebuie să urmărească atent schimbările prin care trece copilul lui. Evenimente minore (sau așa i se pare părintelui) pot să aibă un impact semnificativ asupra stimei de sine a copilului. Spre exemplu, fiecăruia dintre noi îi este teamă de eșec.Citește mai mult »Harta dezvoltării copilului (7): încrederea și stima de sine (1)

Cum îl ajut să treacă peste trauma despărțirii de prieteni?

Astăzi consemnăm cel de-al treilea articol din ciclul Copilul meu își face greu prieteni. Daca primele două articole vizau acțiuni pozitive (copilul ajunge să își facă prieteni, respectiv micuțul învață cum să-și păstreze prieteniile), de data aceasta deschidem un capitol mai delicat: ce facem, cum îl ajutăm să treacă (cu succes) peste durerea unor despărțiri?

Pentru început să remarcăm că ne referim la mai multe tipuri de despărțiri de prieteni. Cel puțin două dintre acestea ne atrag atențiaCitește mai mult »Cum îl ajut să treacă peste trauma despărțirii de prieteni?

Îl las să navigheze pe internet?

Maria M. ne relatează că fiica sa în vârstă de 8 ani a “descoperit” de vreo jumătate de an internetul și că zi de zi vede cum devine mai curioasă și mai doritoare de a petrece timp în fața computerului. Nu știu ce să fac, spune respectiva mamă, pe de o parte mă bucură că se dezvoltă, află lucruri noi și în același timp îmi oferă și mie un respiroCitește mai mult »Îl las să navigheze pe internet?