Sari la conținut

empatie

Empatia – când părintele încalță „papucii” copilului

Unul dintre aspectele cele mai importante pentru dezvoltarea celui mic este empatia. Cred că vă este Empatiacunoscută următoarea situație: tocmai v-ați întors de la serviciu după o zi obositoare și stresantă și tot ce vă doriți este să ajungeți acasă și să vă odihniți. Dar în momentul în care intrați pe ușă sunteți solicitat de către copilul dumneavoastră pentru a participa la un joc. Evident că micuțul nu este în vreun fel vinovat de oboseala dumneavoastră, dar ce bine este dacă cel mic vă înțelege și vă lasă câteva clipe de liniște și de relaxare (pentru a vă „umple bateriile”).Citește mai mult »Empatia – când părintele încalță „papucii” copilului

Știm să ne stăpânim furia?

Știu că este vară și vacanță și părinții ar trebui să fie mai relaxați și mai concilianți în privința micilor năzbâtii ale copiilor lor. Dar lucrurile stau așa doar în teorie. În practică am observat cu toții că relaxarea o să o simțim abia după vacanță. Deocamdată, știind că este o perioadă mai calmă creierul nostru scade nivelul de frustrare la care reacționează (ca un sportiv care consideră că a scăpat de adversar și lasă garda jos). Iată de ce nu trebuie deloc să ne mire dacă în aceasta perioadă suntem chiar mai irascibili decât de obicei. Citește mai mult »Știm să ne stăpânim furia?

Cum negociezi cu copilul (3)

Astăzi prezentăm un ultim set de idei privind modul în care se poate “crește” relația părinte-copil datorită tehnicilor de negociere. Desigur că lucrurile sunt departe de a se termina aici; considerăm însă că aspectele prezentate în cele trei episoade ale microseriei noastre să fie îndemnuri la reflecție și reconsiderare.

1. Învățăm să spunem NU copilului? Uneori copiii noștri sunt foarte persuasivi și există riscul să cădeți în capcanaCitește mai mult »Cum negociezi cu copilul (3)

Părinții întreabă: pro sau contra jocurilor pe computer?

Îngrijorarea multor părinți constă astăzi în sporirea dependenței copiilor față de computer în general și față de jocurile pe computer în special. Încearcă să diminueze impactul acestei probleme prin interzicerea accesului copilului la computer (sau oferirea doar unui acces controlat, exclusiv pentru învățare). Oare această strategie chiar funcționează? Putem face altceva mai bun? Citește mai mult »Părinții întreabă: pro sau contra jocurilor pe computer?