Legea minimului efort și școala: ce trebuie să știe părintele
De multe ori aud în jurul meu expresia: școala nu mai este atractivă pentru elevi, informațiile predate sunt greu de „digerat” de aceștia, școala nu este „în ton cu timpurile”.…
De multe ori aud în jurul meu expresia: școala nu mai este atractivă pentru elevi, informațiile predate sunt greu de „digerat” de aceștia, școala nu este „în ton cu timpurile”.…
De multe ori atunci când vorbim despre educație discuțiile se centrează pe cei doi poli importanți: școala și familia. Fiecare dintre cei doi factori vorbesc despre puncte slabe și puncte…
De multe ori bunicii reprezintă soluția cea mai bună pentru educarea copiilor dacă părintele este ocupat, îngrijorat și stresat. Dar asta nu înseamnă că nu există și costuri. Fiind la…
De multe ori în articolele de pe acest site am pledat pentru folosirea de către părinți a persuasiunii și negocierii. Un părinte trebuie să știe să își convingă copilul, nu…
De multe ori părinții și dascălii ajung să fie pur și simplu exasperați în căutarea unei modalități de a-i face pe copii/elevi să adopte anumite comportamente. Spre exemplu, din ce…
Mulți părinți și cadre didactice se plâng de faptul că copiii de astăzi sunt din ce în ce mai dezinteresați de școală, că nu mai învață și că educația a…
Suntem siguri că ați auzit destul de des această idee: părintele/profesorul trebuie să fie un model pentru copilul său. Dar de câte ori am pus acest lucru în practică, de…
De multe ori oamenii resping ideea folosirii unor strategii de persuasiune. Pe undeva acestea le par incorecte și putem crede că o relație de calitate nu poate să conțină o…
O problemă cu care se confruntă mulți părinți este integrarea copilului în școală. Situația este acută în perioada marilor transformări din viața celor mici (cum sunt: intrarea în clasa pregătitoare…
Sunt multiple cercetări care ne ajută să ne cunoaștem mai bine copiii. În momentul în care un părinte știe în ce stil se încadrează micuțul său, știe și cum să…
Un părinte ne-a spus recent: „Deși încerc să îi ofer copilului meu o educație de calitate și să-i dezvolt anumite valori, uneori văd la el comportamente în contradicție cu aceste…
Dacă în articolul trecut ne refeream la erorile de ascultare, începem aceste rânduri printr-un nou element la care trebuie să fim foarte atenți. Ralph Nichols este cel care ne prezintă…
În ultimii ani avem de-a face cu un fenomen cel puțin îngrijorător: vorbim foarte mult despre cum trebuie să dezvoltăm școala, dar în practică rezultatele întârzie să apară. Deși se…
La început de an avem cu toții tot felul de planuri pentru ceea ce vom face: în carieră, în plan personal, în familie. De multe ori, centrați pe ceea ce…
Conform studiilor realizate de către Pasco Fearon (apud Nixon, 2010) băieții acționează diferit față de fete atunci când nu primesc din partea părinților confortul și securitatea afectivă de care au…