Sari la conținut

echilibru emoțional

Părintele consecvent – un ingredient pentru succesul copilului

Una dintre calitățile fundamentale pentru un părinte de succes este consecvența comportamentală. Dacă în consecventprivința altor elemente de educație lucrurile sunt mai clar evidențiate, consecvența comportamentală este mai greu de pus în practică: astfel, de multe ori părintele reacționează în funcție de propria dispoziție: spre exemplu, într-o zi în care s-a întors obosit de la serviciu poate să reacționeze mai dur față de greșelile copilului decât într-o zi de duminică în care este mai relaxat și are „bateriile” încărcate.Citește mai mult »Părintele consecvent – un ingredient pentru succesul copilului

Știm să ne stăpânim furia?

Știu că este vară și vacanță și părinții ar trebui să fie mai relaxați și mai concilianți în privința micilor năzbâtii ale copiilor lor. Dar lucrurile stau așa doar în teorie. În practică am observat cu toții că relaxarea o să o simțim abia după vacanță. Deocamdată, știind că este o perioadă mai calmă creierul nostru scade nivelul de frustrare la care reacționează (ca un sportiv care consideră că a scăpat de adversar și lasă garda jos). Iată de ce nu trebuie deloc să ne mire dacă în aceasta perioadă suntem chiar mai irascibili decât de obicei. Citește mai mult »Știm să ne stăpânim furia?

Relația copil-părinți-bunici, un triunghi periculos?

Problema tratată astăzi a pornit de la o situație relatată de către un părinte. Mai precis, acesta îmi vorbea despre dificultatea de a armoniza modul în care vede el educația copilului său și cum o vede mama sa (bunica micuțului). Datorită faptului că bunica stătea un timp destul de mare cu copilul, părinții se aflau de multe ori în situația de a „repara” seara – când veneau de la serviciu – cele întâmplate peste zi.

Ce puteau face părinții pentru a asigura echilibrul și continuitatea în dezvoltarea fiului lor?Citește mai mult »Relația copil-părinți-bunici, un triunghi periculos?

Mic ghid privind dezvoltarea inteligenței emoționale în relația părinte-copil

Mai ales când copilul este de vârstă mică, părintele îl vede ca pe o prelungire a sa. Dacă sunt întrebați câte lucruri cunosc despre copilul lor: cum se simte, în ce fel vede lumea, ce-i place și ce nu etc., cei mai mulți dintre părinți vor ridica din umeri un pic agasați de întrebare și vor răspunde (cu cuvintele acestea ori dincolo de cuvinte, prin mimică, limbajul ochilor și al trupului) – „Știu tot, este simplu’. Într-adevăr, pare simplu, Citește mai mult »Mic ghid privind dezvoltarea inteligenței emoționale în relația părinte-copil