Sari la conținut

consiliere

Cum rezolvi problemele din viața ta sau a copilului tău?

În viață trecem, cu toții, prin multe perioade de criză în care lucrurile par că ne scapă de sub control. Sunt consilieremomente dificile și greu de rezolvat atunci când totul i se întâmplă unui adult; lucrurile stau cu atât mai rău atunci când vorbim despre un copil – propriul copil! Mulți părinți încearcă să rezolve criza, încearcă să fie alături de copiii lor, se frământă, se enervează ori pur și simplu sunt epuizați și se simt fără putere. Alții o minimalizează fără să înțeleagă cât de mult înseamnă pentru copilul lor momentul delicat prin care acesta trece; în consecință copilul o să simtă neînțeles, o să caute în altă parte sprijinul pe care nu îl vede la părinții lui, o să fie dezamăgit și rănit atunci când tot ceea ce trebuia să facă era să învețe să se ridice și să meargă mai departe.Citește mai mult »Cum rezolvi problemele din viața ta sau a copilului tău?

Știm să ne stăpânim furia?

Știu că este vară și vacanță și părinții ar trebui să fie mai relaxați și mai concilianți în privința micilor năzbâtii ale copiilor lor. Dar lucrurile stau așa doar în teorie. În practică am observat cu toții că relaxarea o să o simțim abia după vacanță. Deocamdată, știind că este o perioadă mai calmă creierul nostru scade nivelul de frustrare la care reacționează (ca un sportiv care consideră că a scăpat de adversar și lasă garda jos). Iată de ce nu trebuie deloc să ne mire dacă în aceasta perioadă suntem chiar mai irascibili decât de obicei. Citește mai mult »Știm să ne stăpânim furia?

Relația copil-părinți-bunici, un triunghi periculos?

Problema tratată astăzi a pornit de la o situație relatată de către un părinte. Mai precis, acesta îmi vorbea despre dificultatea de a armoniza modul în care vede el educația copilului său și cum o vede mama sa (bunica micuțului). Datorită faptului că bunica stătea un timp destul de mare cu copilul, părinții se aflau de multe ori în situația de a „repara” seara – când veneau de la serviciu – cele întâmplate peste zi.

Ce puteau face părinții pentru a asigura echilibrul și continuitatea în dezvoltarea fiului lor?Citește mai mult »Relația copil-părinți-bunici, un triunghi periculos?

Cum îl ajut să treacă peste trauma despărțirii de prieteni?

Astăzi consemnăm cel de-al treilea articol din ciclul Copilul meu își face greu prieteni. Daca primele două articole vizau acțiuni pozitive (copilul ajunge să își facă prieteni, respectiv micuțul învață cum să-și păstreze prieteniile), de data aceasta deschidem un capitol mai delicat: ce facem, cum îl ajutăm să treacă (cu succes) peste durerea unor despărțiri?

Pentru început să remarcăm că ne referim la mai multe tipuri de despărțiri de prieteni. Cel puțin două dintre acestea ne atrag atențiaCitește mai mult »Cum îl ajut să treacă peste trauma despărțirii de prieteni?

Copilul meu își face greu prieteni (2). Despărțirea

Am discutat în articolul anterior despre modul în care ne putem ajuta copilul să dezvolte o sociabilitate crescută, să-și facă mai ușor prieteni. Spuneam atunci că un părinte trebuie să fie la curent cu fazele de construcție a unei relații și să-și încurajeze copilul să facă trecerea între faza de experimentare (caracterizată de o anumită superficialitate a relației) la aceea intensificării (în care profunzimea relației este în creștere).

Dar construcția unei relații armonioase și profunde nu este totul. Am făcut doar jumătate din drum. Acum este timpul să vedem ce putem face pentru a menține o legătură deja realizată. Citește mai mult »Copilul meu își face greu prieteni (2). Despărțirea

Turn de sticlă sau junglă periculoasă? Cum să-l învăț să învingă

Revenim astăzi cu o problemă pe care am mai atins-o în trecut. Din discuțiile cu părinții ne-am dat seama că este vital să o reluăm. Dilema multor părinți pornește de la următoarea întrebare: să-l protejez sau să îl las să „dea cu capul de pragul de sus”? Care este rolul meu?

Cred că imaginea care se potrivește cel mai bine este cea a antrenorului unui sportiv. Sunteți dator să îi dați cât de multe sfaturi puteți, dar în timpul meciului/întrecerii sportive el este singur pe teren. Citește mai mult »Turn de sticlă sau junglă periculoasă? Cum să-l învăț să învingă

Părinte sau cel mai bun prieten al copilului?

Recent, un părinte ne-a mărturisit: Sunt cea mai bună prietenă al fiicei mele! Respectiva mamă spunea acest lucru cu o lucire de mândrie în ochi, era foarte fericită și  sigură de adevărul celor afirmate.

Dilema multor părinți se referă la acest aspect: pot să fiu cel mai bun prieten al copilului meu? Există și părinți care au reușit sau este doar o iluzie? Care este granița dintre prietenie și autoritate?Citește mai mult »Părinte sau cel mai bun prieten al copilului?

Comunicarea cu oamenii dificili. Copilul dificil

Într-un articol anterior vorbeam despre copilul-rege (pentru mai multe informații vezi http://performante.ro/parintii-intreaba-copilul-meu-este-un-copil-rege-ce-sa-fac-daca-am-un-mic-tiran-acasa). Mulți dintre părinții care au citit acele rânduri s-au amuzat să vadă, la sfârșitul articolului, tipologia sefului dificil pe care Belding ne-o propunea în 2006. Au fost însă mulți alții care au remarcat îngrijorați: eu nu am un copil rege acasă însă am un „mic șef” care este o combinație între celelalte tipuri. Ce pot să fac?Citește mai mult »Comunicarea cu oamenii dificili. Copilul dificil