Ești îndrăgostit de un personaj de film? Ești fictofil!

De ce este important să le oferim copiilor modele de atașament sănătoase și stabile? De ce trebuie să ne simtă acolo pentru ei?
Cercetările (Rain și Mar, 2021) au observat că persoanele care posedă o anxietate de atașament mai mare au și o nevoie mai puternică de apropiere emoțională, reasigurare și confort. Uneori rezolvarea acestei probleme este paradoxală și se realizează prin ceea ce se numește “fictofilie”… copilul cu anxietate de atașament, ajuns adult, se îndrăgostește de un personaj fictiv, spre exemplu de un personaj dintr-un film!
Care este motivația acestei dorințe? Autorii spun că , probabil, este vorba de capacitatea poveștilor și a personajelor poveștilor de a oferi intimitate interpersonală fără amenințarea respingerii. Un personaj din film nu are cum să respingă dragostea pe care o are cineva pentru el/ea.
Mai mult, ceea ce se numește „paradoxul fictofiliei” (Travers, 2023) ne arată că fictofilii sunt conștienți de faptul că personajul pe care îl iubesc nu este real (pot face diferența între ficțiune și realitatea obiectivă), dar acest lucru nu îi oprește să se îndrăgostească! .
Așadar, hai să fim mai atenți ce modele de atașament le oferim copiilor!

Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.

You May Have Missed