Suntem înconjurați de știri sumbre despre război și violență. Uneori suntem uimiți de faptul că unii oameni dau vina și pe victime, nu doar pe agresori. Oare de ce se întâmplă acest lucru?
Sunt cercetători ce vorbesc despre o anume credință într-o lume justă (conform acesteia, oamenii primesc ceea ce merită!), dar lipsa de empatie cu victimile ar putea să aibă și alte cauze?
Da, putem vorbi de cauze multiple: ne obișnuim cu lucrurile rele, nu ni se mai par ieșite din comun și așa cum se relevă intr-un studiu recent (Sassenrath și colab., 2023) este posibil să avem de-a face cu un fel de lene mentală ce intervine atunci când ceva rău li se întâmplă altora. Autoarea ne spune că este mai ușor să dai vina pe victimă decât să te gândești serios la problemă.
Cam în această lume trăim…

[ Articol citit de: 31 persoane ]

De Ion-Ovidiu Pânișoară

Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.