Descoperă amprentele: curiozitate, creativitate, deducție…

Astăzi vă prezentăm un alt joc fascinant de la Kosmos (jocul Dixit este tot al lor). Face parte dintr-o Set detectiv.png (166x248)serie mai largă numită: Experimente pentru acasă și cel ales de noi este kitul detectiv pentru amprente. Jocul are – în concepția noastră – două obiective majore:

  • îl învață pe copil despre corpul uman, despre faptul că fiecare persoană este unică;
  • îi dezvoltă copilului curiozitatea și atenția la detalii, îi oferă o bună ocazie să-și exerseze deprinderile de motricitate fină.

Ce este în esență kitul detectiv pentru amprente? Așa cum deslușim chiar din titlu este un joc care pune la dispoziția copilului elementele esențiale pentru a vedea amprentele, pentru a le prelua și depune într-un dosar special. Ce mai, este chiar suportul necesar pentru un detectiv. La început copilul poate exersa acest lucru cu amprentele lui și ale celor din jur. După ce s-a obișnuit cu acest demers puteți face un joc mai elaborat în care unul dintre părinți intră în cameră și lasă amprente (pe suprafețele lucioase – spre exemplu o oglindă – pentru a nu deveni prea complicat), iar copilul intră după aceea și trebuie să le caute. Imediat ce a găsit-o el are la dispoziție un praf special (exact ca în filmele polițiste!) din care pune puțin peste amprenta respectivă. Cu ajutorul unei pompițe de aer o să îndepărteze praful care a căzut în plus și o să vedem cum se conturează clar amprenta lăsată de părinte.

Acum urmează partea care necesită o atenție și mai mare: copilul are la dispoziție etichete transparente (rotunde); una dintre ele se lipește peste amprentă. Apoi se desprinde și gata, amprenta s-a mutat pe această etichetă care se lipește apoi pe fișele speciale (prezente și ele în kitul detectiv). Aici există un spațiu special unde se notează locul unde amprenta a fost găsită și ora la care a fost ridicată.

Setul mai conține o tușieră care îi oferă copilului posibilitatea să analizeze cărui membru al familiei îi aparține amprenta. În acest moment copilul îi amprentează pe toți cei prezenți și cu o lupă specială o să identifice persoana care a intrat în cameră. Pe fișa fiecărei persoane copilul poate nota toate particularitățile pe care amprenta acesteia le conține: pete, linii sau cicatrice.

Iată un joc cu adevărat interesant care poate aduce beneficii educaționale ca stimularea curiozității, creativității, atenției, capacității deductive etc. printr-o activitate pe care copiii o vor considera dintre cele mai plăcute. Este un joc care poate să fie folosit la fel de bine de părinții cu un singur copil, cu mai mulți copii, la o petrecere sau la școală. Iar toate caracteristicile de mai sus în momentul în care au fost stimulate o să fie ușor de transferat la alte activități educaționale (care pot părea copilului mai puțin distractive): rezultatul este un copil mai adaptat, mai ușor de motivat pentru școală și în plus puteți petrece timp de calitate cu el!

Jocul Kit detectiv pentru amprente este distribuit de către Hands of Education iar mai multe informații despre joc regăsiți AICI

[ Articol citit de: 238 persoane ]

About Ion-Ovidiu Pânișoară 399 Articles
Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.