Sari la conținut

Dacă am promis… Teoria angajamentului

De multe ori cadrele didactice și părinții au o problemă comună: copiii nu ascultă solicitările adulților, reacționează negativ, sunt recalcitranți. Profesorii și părinții își analizează comportamentul și se întreabă: unde am greșit?

Trebuie să pornim în analiza noastră de la un element clar: oamenii își doresc consecvență în viața lor, să știe la ce să se așepte. Impredictibilul, necunoscutul, schimbarea poate să îi sperie. Iată de ce educatorii trebuie să învețe să fie consecvenți cu persoanele pe care le educă.

Pe de altă parte este important să oferim copiilor oportunitatea să promită lucruri pentru ca apoi să se țină de cuvânt. Oamenii tind să încerce să se țină de promisiunile făcute. Este vorba despre teoria angajamentului – exact subiectul unui experiment pe cât de amuzant pe atât de revelator:

AngajamentuluiMoriartry a iniţiat acest experiment foarte interesant: un experimentator îşi aşeza prosopul pe plajă foarte aproape de anumite persoane (1,50 m) şi deschidea un radio portabil pe care îl purta cu el. După un timp intra în vorbă cu persoana lângă care se oprise şi proceda în două feluri: în primul caz pretexta că trebuie să plece până la şoseaua de lângă plajă pentru câteva minute şi ruga pe cel cu care stătuse de vorbă să îi păzească lucrurile. În al doilea caz doar îi povestea acestuia că este singur şi după ce îi cerea persoanei de lângă el un foc se îndrepta spre şoseaua cu pricina. Cercetătorii au presupus că în prima situaţie persoanele respective se angajaseră şi că vor acționa mai vigilent în „păzirea” radioului. Şi aşa s-a şi întâmplat, în momentul în care un complice al experimentatorului trecea prin dreptul prosopului şi lua radioul, procentul celor care interveneau oprind „hoţul” era mult mai mare în rândul celor care promiseseră că vor avea grijă de lucrurile lăsate pe plajă decât la cei care nu făcuseră acest lucru.

Dacă copiii noștri promit ceva tind să își țină cuvântul. Cu un singur amendament: dacă au avut în noi (părinți și profesori) modele potrivite în acest sens. Copilul învață de la dumneavoastră să ducă la bun sfârșit o promisiune făcută: nu îl dezamăgiți, trebuie să îi oferiți un model bun de urmat. De aceea este bine să vă respectați întotdeaună promisiunile față de el și față de cei din jur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.