Cum schimb lumea prin educație?

La o parte din studenții noștri le-am adresat o provocare: ce mesaj ar transmite mai departe în jurul Schimb lumea prin educațielor pentru a schimba lumea prin educație? În echipe trebuiau să se gândească la un subiect, să îl pună în practică, să realizeze un mic filmuleț și să-l promoveze. Există cercetări care arată că dacă te implici în susținerea unei idei – chiar dacă la început o faci ca urmare a unei obligații (în cazul nostru obligativitatea impusă de profesor) – o să ajungi să crezi în ea, să o aplici în viața ta de fiecare zi. Festinger (apud Gass, Seiter, 2009) vorbește despre susținerea atitudinii contrare: dacă punem pe cineva să susțină – oral sau scris – un mesaj care este în dezacord cu atitudinile sale, atunci aceste atitudini vor tinde să se schimbe în favorarea poziției susținute. Dacă acest lucru se întâmplă când ești obligat să te implici în susținerea unei idei în care nu crezi, efectul poate să fie cu atât mai important dacă implicarea vizează un lucru în care crezi (măcar nu ai o părere negativă!).

Perspectiva pe care o propunem acum este dată de filmulețele realizate de către studenții de la Facultatea de Drept (doar trei, materialele realizate sunt mai multe, unul dintre grupuri a realizat chiar un blog) Nu este vorba astfel nici de studenții de la Științele educației (care au drept obiect principal de studiu/pasiune – educația) și nici de profesioniști în realizarea unor astfel de materiale (așa cum sunt studenții cu care lucrez la un master la UNATC – care sunt toți actori – îi văd prin reclame la televizor). Sunt doar materiale realizate de grupuri de tineri care se pregătesc uneori pentru o altă profesie (studenții de la Facultatea de Drept fac și modulul psihopedagogic care le oferă posibilitatea să devină profesori, dar facultatea pe care o vor termina îi specializează pentru o carieră în domeniul juridic). Mai departe vă dau link-urile spre materialele postate pe youtube și vă întreb: cum altfel pot să schimb lumea prin educație decât dacă încep cu cel de lângă mine, cu oamenii care fac parte (personal sau profesional) din viața mea?

Schimb lumea prin educație 1

Schimb lumea prin educație 2

Schimb lumea prin educație 3

[ Articol citit de: 187 persoane ]

About Ion-Ovidiu Pânișoară 399 Articles
Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.