Sari la conținut

Cum ne influențează culorile

Vara este în plină desfășurare și vacanța le oferă copiilor ocazia să facă multă mișcare.  Uneori este vorba părințidespre o simplă joacă, alteori au loc adevărate “bătălii”, întreceri în care copiii câștigă sau pierd. Am văzut în urmă cu puțin timp într-un parc doi copii alergând pe o alee antrenați într-o astfel de întrecere. Cel care a câștigat nu părea nici mai mare și nici mai sportiv decât cel care a pierdut. L-am remarcat însă după tricoul roșu strălucitor (de altfel, la finalul cursei și fața îi era de un roșu destul de pronunțat). Mi-am adus atunci aminte de un experiment interesant care ne arată că nimic nu este întâmplător și culorile au o influență profundă în viața noastră. Hill și Barton au urmărit probele de confruntare din cadrul Olimpiadei și au observat că persoanele care purtau în timpul meciului (de box, lupte etc.) tricoul roșu au reputat cu 50% mai multe victorii decât cei care îmbrăcaseră tricoul albastru. Și totuși, tricourile se trăgeau la sorți înainte de fiecare confruntare. Roșul (culoare a sângelui, a agresivității) era deopotrivă activizantă pentru cel care o purta și inhibantă pentru adversar. La polul opus, albastrul, culoare a relaxării semnifica calmul, unitatea şi repaosul.

Cum putem interpreta cele descrise mai sus? O explicație rapidă este aceea că dacă ne dorim ca micuții noștri să stea liniștiți o să îi îmbrăcăm în albastru, iar dacă dorim să fie combativi și diamici o să îi îmbrăcăm în roșu. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple. Experimentele altor cercetători (Kim și Tokura) au arătată că sunt și alți factori implicați care s-ar putea să dea peste cap planul nostru inițial. Autorii au cerut unor femei să se cufunde într-o cadă cu apă foarte caldă; la ieșire li se oferea posibilitatea să aleagă un halat de o anumită culoare (existau 41 de variante cromatice!). Culorile preferate au fost cele reci (albastru, verde), cele calde (galben, roșu) fiind respinse. La polul opus, alte persoana care erau expuse la un curent de aer rece pentru mai mult timp, fiind în situația de a-și alege culoarea hainelor au optat pentru culoarea roșie. Mai mult decât atât, un alt cercetător (Gueguen) a observat că oamenii preferă să bea o băutură răcoritoare mai degrabă dintr-un pahar verde sau albastru decât din unul rosu. Cea din urmă situație trimite la o contradicție – băutura ar trebui să fie rece, dar culoarea paharului indică căldura, contradicție care indispune consumatorul.

Iată că deși poate vă doriți ca micuțul dumneavoastră să se îmbrace în roșu pentru a acționa competitiv și dinamic, poate că este foarte cald afară (cum a tot fost, de altfel, zilele acestea); astfel, el va refuza propunerea dumneavoastră vestimentară. Nu uitați că suntem înconjurați de o lume foarte colorată, iar culorile au un impact semnificativ asupra noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.