Empatia facilitează exprimarea emoțiilor, convingerilor, valorilor și îmbunătățește comunicarea dintre părinți și copii. Un indicator al empatiei este sentimentul copilului că este înțeles și acceptat. Atitudinea empatică, deschisă și caldă conduce la formarea relațiilor pozitive cu ceilalți. Bebelușii manifestă și ei semne de empatie. Experimentele arată că bebelușii sunt mult mai predispuși să plângă dacă aud înregistrări cu plânsetul altor bebeluși. (Zahn-Wexler, 1992).
Jean Decety şi Philip L. Jackson arată că empatia umană are o serie de trăsături:
- un anumit sens al conștiinței de sine – putem exemplifica această trăsătură prin următorul exercițiu : De vorba pe o banca în parc. În acest exercițiu copiii trebuie să se grupeze doi câte doi și să discute (timp de 5 minute) despre propria persoană. Apoi ei trebuie să revină în grupul inițial și în acest moment fiecare copil o să vorbească despre celalalt, despre persoana cu care a stat de vorba mai devreme.
- abilitatea de a face distincția între propriile emoții și emoțiile celorlalți. Pentru aceasta copiii trebuie să își dea seama care este sursa disconfortului. Iată și de data acesta un exercițiu interesant: Trei imagini – o poveste. – Fiecare copil are la dispoziție mai multe bilețele cu imagini; după ce selectează un bilet cu trei imagini, el inventează o poveste pornind de la o întâmplare personală.
- abilitatea de a se pune în papucii celeilalte persoane și de a vedea lucrurile din perspectiva acesteia. Exercițiul pe care îl propunem este: Ce faci dacă ești în locul … Copiii trebuie să se pună în locul unor altor persoane cu rol în viața lor: mama lor, un cadru didactic, președintele țării etc.
- abilitatea de autoreglare emoțională. Dacă empatia înseamnă să ai acces la emoțiile pe care le simte o altă persoană ne putem aștepta ca persoana empatică să evite oamenii care simt distres. Pentru a trece dincolo de această perspectivă experimentați cu copiii următorul exercițiu: Ce simt dacă … ? iar copiii trebuie să noteze câte trei răspunsuri pentru fiecare situație pe care o propune educatorul.
Toate exercițiile prezentate în cadrul fiecărei trăsături se pot realiza și acasă în familie. Nu trebuie să uităm că empatia familiei este esențială în educarea copilului pentru adaptarea optima la mediul social, în menținerea sănătății mentale și emoționale, în dezvoltarea și menținerea stării de bine.