Trăim într-o societate în care cuvântul de ordine este schimbarea. Oamenii – în special adulții – nu mai au timp să observe că sunt fericiți, nu mai au timp să se întrebe de ce (nu) sunt fericiți și nici să exerseze acele comportamente care ar putea să le ofere calea spre fericire. Iar o astfel de perspectivă tinde să îi cuprindă și pe copii: atmosfera de la școală, „alergarea” pentru cursurile de limbi străine/sport/dezvoltare personală, timpul petrecut în fața televizorului sau al computerului etc.
Timothy Sharp ne propune câteva căi simple spre fericire, căi pe care nu mai avem timp să le urmăm. Dacă în calitate de adulți omitem de multe ori să facem astfel de demersuri, copiii noștri trebuie învățați de mici să își caute și să-și găsească „porția” proprie de fericire. Iată câteva tehnici așa cum le expune autorul:
- putem face o listă cu activități care ne aduc fericirea. Apoi trebuie doar să ne amintim să ne uităm pe listă și să „strecurăm” în programul nostru curent și astfel de activități.
- Sharp ne vorbește despre importanța iertării pentru a ajunge la fericire. El spune „dacă refuzi să ierți, perpetuezi condiția ta de victimă: pentru că în fiecare minut în care ești trist sau supărat pierzi un minut în care ai putea fi fericit!”. Asta nu înseamnă să ierți necondiționat (renunțând la drepturile tale legale sau la sentimentele pe care le ai în legătură cu asta); pur și simplu să nu lași furia/tristețea să îți fure din timpul valoros pentru tine și cei dragi ție!
- de multe ori oferim sfaturi minunate altora, dar suntem speriați și mai puțin siguri pe ideile noastre atunci când trebuie să le urmăm pe cele pe care ni le oferim singuri. Iată de ce este bine să avem încredere în noi așa cum cei din jur au în persoana noastră. Dacă un coleg/cineva din familie îmi ascultă sfatul și face ceea ce trebuie eu de ce nu aș asculta de sfatul pe care îl ofer propriei persoane?
- nu trebuie să trăim prea mult în trecut (unde se află ascunse regretele!) și nici în viitor (unde se află griji pentru ceea ce o să se întâmple). Este bine să vizităm atât trecutul cât și viitorul doar atunci când avem nevoie de motivație și când ne aflăm la o intersecție a vieții noastre. Apoi, după ce am aruncat o privire este bine să ne întoarcem în prezent și … să trăim!
- este bine să ținem un jurnal al evenimentelor pozitive care s-au întâmplat în fiecare zi. Uneori este ușor să faci acest lucru, alteori este greu (pentru că există și zile care par să fie sortite să meargă totul prost). Ei bine, trebuie să ne străduim până ce găsim suficiente evenimente pozitive ca să-i dăm zilei „notă de trecere”. De multe ori, stresați de ceea ce ni se întâmplă negativ nu vedem multe lucruri pozitive care ne înconjoară și ne-ar face viața mai frumoasă dacă avem timp să le băgăm în seamă!
- fă o vizită de recunoștință! Sunt oameni care te-au ajutat/te ajută să te simți împlinit și fericit? Nu trebuie să eziți să le spui acest lucru. O să observi un fenomen interesant: nu doar că ei vor avea parte de fericire, dar și tu, inițiatorul gestului o să te simți mai bine. Atunci când îi faci fericiți pe cei care îți oferă sprijin și tu o să beneficiezi de o parte din acest „cadou”.
- este bine să te gândești și le ce impact au acțiunile tale asupra celorlalți. Dacă o să găsești multe lucruri bune poți să îi rogi pe cei din jur să te laude. Da, ați auzit bine! Nu este vorba despre laude fără consistență, ci despre exemple concrete care să-ți spună ceea ce faci bine și care este calea pe care trebuie să perseverezi!
- Sharp ne spune că „există o diferență semnificativă și importantă între absența necazurilor și fericire”. Iată de ce este esențial să adăugăm ceva spectrului eliminării aspectelor negative din viața noastră: găsirea acelor aspecte pozitive, a combustibilului care face să meargă întregul mecanism în direcția care trebuie. Nu trebuie doar să eliminăm problemele, ci și să ne gândim la ceea ce avem bun în viață, acele lucruri care au dovedit funcționalitate și utilitate. Dacă le luăm pe ele drept fundament putem să construim un drum larg spre fericirea noastră.
Articolul dumneavoastra a venit ca o doctorie miraculoasa intr-o clipa cand se invart toate ca intr-un carusel nebun de viata. Va multumesc domnule profesor Panisoara! Mereu uitam sa ne simplifacam viata, este o bucurie sa va citesc articolele si sa stiti ca mi-e dor si de cursurile de la Masterul PED-Arte.
Mulțumesc pentru gândurile frumoase. De noi depinde să facem viața bună și atunci când totul pare greu de realizat…