Copiii noștri sunt mai inteligenți decât noi?

De multe ori părinții se întreabă: pe timpul nostru se făcea mai multă carte și cu atât de multe ore petrecute copiiila televizor sau calculator nu cumva copiii noștri ajung să fie mai puțin inteligenți decât noi? Sunt destule exemple (printre care rezultatele la examenele de Bacalaureat din ultimii ani) care ar putea conduce la o astfel de concluzie. Oare așa să fie?

Cercetările lui Flynn (apud Lieury, 2008) demonstrează contrariul: copiii noștri sunt chiar mai inteligenți decât noi. Cercetătorul a strâns rezultatele obținute la testele de inteligență de către generații diferite din mai mult de 35 de țări. Acestea au indicat că – de exemplu – coeficientul de inteligență a crescut, de la generație la alta, o dată cu trecerea timpului. Iar  cercetări ulterioare au arătat că la baza unei astfel de dezvoltări stă pe de o parte o extindere a cunoașterii, dar și a modului în care ea intră în legătură cu copilul de la cele mai fragede vârste ale acestuia (prin televiziune, internet etc.).

Atunci de ce rezultatele la diferite tipuri de examene sunt reduse? Poate pentru că o astfel de dezvoltare aduce cu sine și o flexibilizare fără precedent (ceea ce se poate traduce și prin o abordare superficială). Supus unei multitudini de informații venite pe cele mai variate căi, reacția firească a copilului este să abordeze lucrurile într-o manieră mai puțin profundă, să ia câte puțin din fiecare fără să stăruiască prea mult asupra uneia anume. Iată de ce școala trebuie să se adapteze unui astfel de tip de elev și părinții unui astfel de tip de copil

Concluzie: În loc să se plângă de faptul că micuții abordează lucrurile cu o anumită superficialitate, părinții trebuie să se bucure că au copii mai inteligenți decât ei și să ofere o educație adaptată acestei perspective.

[ Articol citit de: 135 persoane ]

About Ion-Ovidiu Pânișoară 399 Articles
Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.