Contează imaginea pe care mi-o fac despre un om în primele momente?

De e trebuie copilul să învețe să comunice cu ceilalți? Unii părinți consideră că dacă și-au educat bine copiii, cei cu care aceștia interacționează o să își dea seama – mai devreme sau mai târziu – de adevăratele calități ale acestora. Nu contează prea mult timiditatea copilului – își vor spune ei, acesta le va demonstra celor din jur – în timp – ce persoană valoroasă este! Ei bine, s-ar putea să vă înșelați și tocmai acele prime momente în care copilul dumneavoastră nu reușește să se impună în fața celorlalți, să fie cele mai importante!

Unele cercetări au arătat că forţa primei impresii, formate încă din primele momente de interacţiune este covârşitoare asupra impresiei generale. Unele cercetări vorbesc despre un procent de 85% din impresia ulterioară ca fiind direct influenţată de această primă impresie. Experimentul psihologului Nalini Ambady de la Harvard este, revelator în acest sens. Astfel, cercetătorul le-a cerut studenţilor să urmărească un clip de numai 2, 5 sau 10 secunde și apoi să-l evalueze pe acesta.
Aparent surprinzător, evaluările făcute de către studenţi au rămas constante. Cercetătorul de la Harvard a mers și mai departe, aşteptând sfârşitul semestrului pentru a mai evalua o
dată impactul acelui profesor asupra studenţilor. Astfel s-a observat că, în continuare, relevanţa informaţiei acumulate de către aceştia în tot acest timp a fost una minoră. Mai precis, după ce un semestru întreg l-au avut drept profesor, studenții și-au păstrat impresia creată despre acesta în primele 2, 5 şi 10 secunde.

Copiii dumneavoastră trebuie învățați să comunice eficient, astfel încât impresia pe care o fac asupra celor din jur să fie de la început una puternică și pozitivă!

[ Articol citit de: 33 persoane ]

About Georgeta Pânişoară 23 Articles
Doctor în psihologie, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Psihologie, Universitatea din București, a scris 9 volume și multe studii în reviste de specialitate și coordonează colecția Psihologia copilului & Parenting la Polirom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.