Ce fel de elevi avem în clasă?
Quaranta (2009) ne prezintă o listă cu mai multe personalități dificile. Dacă ne uităm cu atenție vom vedea de multe ori la elevii noștri astfel de manifestări: iată de ce vom reformula unele dintre acestea pe baza experienței noastre în câmpul educațional:
Pustnicul – lucrează bine de unul singur, nu se descurcă prea bine în echipă. Este minuțios și răbdător, dar colegii nu percep prea bine faptul că nu vrea să colaboreze cu ei: din acest motiv pot apărea conflicte pe care profesorul trebuie să le gestioneze.
Supăratul – este cel care este iritat de orice comentariu și consideră orice reacție a cuiva un afront personal. De aceea este foarte bănuitor și reacționează la orice într-un mod exagerat. De multe ori nu ezită să îl atace verbal pe profesor dacă i se pare că a fost umilit în vreun fel.
Visătorul – de multe ori plictisit de ceea ce se întâmplă la școală acest elev tinde să viseze cu ochii deschiși și astfel – deși nu perturbă cu ceva ora – să fie un elev problemă (neatent la ore o să rămână repede în urmă).
Timidul – este o persoană care se exprimă greu sau deloc (deși are idei și ar putea aduce multe informații interesante). Datorită timidității pierde ocazia de a se afirma și poate să primească note mai mici decât merită de fapt (în special la examinările orale și devine o surpriză la cele scrise – unde se descurcă, de obicei, mult mai bine).
Vedeta – este un elev care dorește tot timpul să fie în centrul atenției și pentru asta face permanent „scene”: are un comportament infantil și poate să atragă asupra sa atenția profesorului în detrimentul elevilor care au într-adevăr nevoie de acesta.
Știe tot – este tot un tip de vedetă, dar se bazează pe acumulare de informații și „servirea” acestora în orice situație. Îi place să fie în centrul atenției și îl poate provoca pe profesor prin întrebări de tipul „Cartea X ați citit-o?”. Îi ironizează pe colegi, iar aceștia – deși se tem de „înțepăturile” lui – îl izolează și îl persiflează.
Impulsivul – acționează sub impuls de moment fără să se gândească la consecințe. Profesorul trebuie să fie atent la acest tip de elev pentru că deși în urma acțiunii impulsive respectivul o să își regrete comportamentul, amprenta gestului o să rămână în memoria colectivă a clasei și profesorul o să aibă permanent probleme de rezolvat.
Competitorul excesiv – pentru el totul este o competiție chiar și atunci când nu există nicio miză. Poate să arunce clasa într-o atmosferă stresantă din care mulți elevi (uneori inclusiv el) să rămână cu resentimente și să se înregistreze o diminuare a motivației pentru învățare și plăcerii de a veni la școală.
Entuziastul – este un elev caracterizat deseori în școală ca hiperactiv: nu poate să stea două minute pe loc, este nerăbdător, are multă energie și mereu simte nevoia să treacă de la o activitate la alta. Pentru aceasta poate să fie greu de controlat atunci când clasa trebuie să desfășoare o activitate mai rutinieră.
Denigratorul – este o persoană care se simte bine dacă îi „împunge” pe ceilalți cu comentarii răutăcioase. Poate să creeze o atmosferă tensionată în clasă, poate să îi demotiveze pe cei care devin ținta comentariilor sale.
Acum, după această listă cuprinzătoare, să ne uităm în jur și să numărăm: câte persoane care se potrivesc descrierilor cunoaștem?
2 comentarii