Când să spunem nu copiilor

Potențialul lui NU în obținerea respectului

 Dacã știți sã îi spuneți NU copilului dumneavoastrã, atunci acesta va putea : (1) sã conștientizeze cã nu totul e gratuit; (2) sã descopere caracterul oamenilor; (3)sã aprecieze cât de valoroși sunt pãrinții lui; (4) sã realizeze ce se face pentru el; (5) sã înțeleagã bogãția materialã; (6) sã își facã o idee despre valoarea banilor.

Nimic nu este gratuit, orice are un preț. Iar acest preț se plãtește cu bani, efort sau timp, în funcție de situație. Însã întotdeauna existã un preț, iar copilul trebuie sã descopere foarte repede acest principiu. Dacã nu este conștient de acest lucru, nu va putea sã perceapã valoarea lucrurilor și sã le respecte adevãrata lor însemnãtate.

Jucãriile copilului nu cad din cer. Pãrinții, prietenii sau Moș Crãciun sînt cei care le aduc, prin muncã, uneori foarte grea. Este valabil și pentru mîncare, haine, casa în care locuiește, patul, toate lucrurile pe care le are, plus timpul și eforturile depuse pentru a ne ocupa de el. Toate sunt valoroase. Câți pãrinți sacrificã tot timpul și banii pe care îi au pentru a rãspunde și celor mai mici nevoi ale copilului, ignorîndu-le, de cele mai multe ori, pe ale lor ? Copilul este pe primul loc.

Pãrinții spun adio anumitor visuri și plãceri și asta pentru cã au un copil de care sã se ocupe. Vacanțã ? La anul. Trebuie sã îi cumpãrãm întîi o bicicletã sau un joc Nintendo copilului. Au nevoie de ochelari sau de o vizitã la stomatolog ? Întîi copilul. Și numai dacã mai rãmân bani vine și rândul pãrinților.

Cît devotament ! Meritã un .bravo !. sincer. Dar oare copilul își dã seama de asta ? Pe toți ne intereseazã, atît copii, cît și pãrinți, sã facem în așa fel încît aceștia sã își dea seama
de valoarea lucrurilor care îi înconjoarã, mai ales a pãrinților sãi. Dacã nu, cum ar putea sã le respecte?

Fragment din volumul CÂND SĂ SPUNEM NU COPIILOR, Robert Langis, Editura Polirom 2010

[ Articol citit de: 73 persoane ]

About Georgeta Pânişoară 23 Articles
Doctor în psihologie, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Psihologie, Universitatea din București, a scris 9 volume și multe studii în reviste de specialitate și coordonează colecția Psihologia copilului & Parenting la Polirom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.