Video – resurse pentru părinți

Ne-am gândit să creștem nivelul de interacțiune cu dumneavoastră ca părinți înregistrând în fiecare săptămână materiale pe diferite teme: comunicarea părinte-copil, creativitatea, inteligența emoțională, motivarea, gestionarea eficientă a conflictelor etc.

Pentru copii momentul în care începe scoala aduce cu sine (pe lânga bucurie si entuziasm)  un procent ridicat de stres, probleme în managementul emotiilor, anxietate. Parintii (si profesorii) pot sa puna în practica mici „trucuri” pentru a diminua toate aceste aspecte.
Discurs in Aula Academiei Romane tinut de prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Panisoara. O pledoarie pentru a face diferenta intre „generatiile de sacrificiu si generatiile de excelenta”. Dascalii au nevoie de un conducator in care sa investeasca incredere pentru ca o reforma (orice reforma!) sa reuseasca. Dar si conducatorul respectiv trebuie sa dovedeasca ca are incredere in dascali. O relatie, un parteneriat intre un ministru si fiecare om din sistem pe care o mai regasim astazi?
Minciunile pe care le spun copiii au adesea cauze nu atat de vizibile si in acest episod enumeram minciunile care apar din mai multe surse: neincrederea în sine, pozitionarea sociala mai buna etc.
Lipsa de sinceritate dintre parinte si copil conduce la o conduita ce include minciuna. Uneori acest lucru poate sa aiba drept efect si neadaptarea copilului la mediu, iar parintele nu-si mai poate exercita functia de sustinere într-un mod adecvat.
Uneori uitam sa mai fim motivati de ideile si convingerile noastre si sa le sustinem cu entuziasm. Este bine sa ne amintim aceste elemente, ele sunt fortele care pot schimba multe în viata noastra. Pe de alta parte motivatia afectiva are rolul ei, uneori ofera pasiunea de care este nevoie pentru a face lucrurile bine. Atentie însa la forta ei de manipulare, sunt oameni în jur care o pot utiliza pentru a obtine de la dumneavoastra ceea ce vor...
Gandirea pozitiva este un element cheie în dezvoltarea unei atitudini de învingator, a unei atitudini care sa fie o cale spre succesul social si personal. În acest material aveti trei sugestii de actiune.
Multi parinti folosesc prea des tehnici de motivare extrinseca (premii, cadouri) si urmaresc mult mai putin aparitia motivatiei intrinseci. Desi uneori motivatia extrinseca este utila, sunt numeroase cazurile cand ea poate sa diminueze si chiar sa intre în contradictie cu dezvoltarea unei motivatii intrinseci profunde.
Axa pozitiv - negativ in motivare. Cum parintele poate utiliza motivarea pozitiva si cum trebuie sa fie atent la folosirea motivatorilor negativi.
O alta tehnica de persuasiune prin care parintii joaca roluri: un parinte devine politistul bun si altul politistul rau. Politistul rau este agresiv si nu negociaza nimic. Politistul bun prezinta atunci o propunere care - in conditiile date - pare prea buna sa fie refuzata. In fond este doar o tehnica de contrast...
De data aceasta aplicam tehnica un pic diferit (politistul bun este primul, copilul se relaxeaza, crede ca a fost iertat si lasa garda jos). Politistul rau este al doilea si reuseste sa convinga.
Copilul dumneavoastra se teme de ceva în mod inexplicabil? Este normal sau nu? Parintele trebuie sa îsi faca griji? În materialul de astazi sunt detaliate mai multe motive de frica la copii si oferite sugestii comportamentale pentru parinti.
Usa in nas este o tehnica de contrast - iti cer foarte mult si dupa ce refuzi vin cu cererea reala. Copilul simte ca am facut o concesie si incearca sa faca si el una.
Initiata de catre Howard este o tehnica de consecventa comportamentala folosita de cei care abordeaza trecatori pe strada pentru a solicita bani pentru diferite cauze si organizatii. Varianta din acest material priveste raportarea (<em>usor modificata</em>) a acestei tehnici in relatia parinti-copii. Ce se afla în spatele unui simplu "Ce mai faci?" Cum puteti sa il faceti pe copil sa fie mai activ la cererile dumneavoastra? Mai ales daca copilul declara ca se simte excelent, el nu poate sa mai dea inapoi in momentul in care parintii ii cer un anumit tip de efort.
De timpuriu se formeaza o atitudine pozitiva sau negativa fata de viata. Parintii trebuie sa identifice motivele care îi fac pe copii fericiti si sa îi încurajeze sa se bucure de toate aspectele pozitive din viata lor.
Copilul trebuie sa învete strategiile de gestionare a conflictului si comunicare eficienta. Aceste etape le va utiliza mai târziu în viata de adult. Va oferim câteva sugestii în acest sens.
Prima parte a discutiei despre comunicarea nonverbala in relatia parinte-copil.
Copiii pot sa fie foarte insistenti cand cer ceva parintilor. In acest material aveti cateva idei despre cum puteti sa refuzati (oferiti ceva interesant la schimb), dar si cum sa acceptati eficient: (1) solicitati ceva la schimb si asa aveti o negociere buna si (2) oferiti valoare acceptarii (cercetarile arata ca persoana care primeste nu tine minte lucrul primit, acest lucru îl face doar cel care ofera) .
Copilul învata sa constientizeze emotiile ceea ce-i ofera mai mult succes în relatiile sale sociale de mai târziu.
Metoda alegerii (sau a deciziei) porneste de la ideea ca daca ii oferim copilului posibilitatea de a alege (in loc de a impune) intre mai multe variante de rezolvare a unei probleme o sa aiba iluzia ca obtine ceea ce vrea - in schimb el primeste ceea ce trebuie (deoarece alegerea are loc din mai multe alternative, toate propuse de catre parinte).
Un exercitiu de inteligenta emotionala pe care il puteti face cu copiii dumneavoastra pentru a le creste capacitatea de adaptare (la gradinita, la scoala, in viata...).
Cum reactionati daca colegul/prietenul/copilul dumneavoastra este suparat din cauza unei probleme pe care o considerati minora? Incercati sa vedeti lumea cu ochii lui si sa va ganditi ca dac? el considera ca este o problema, le fel trebuie sa reactionati si dumneavoastra? Sau ii spuneti ceva de tipul: „lasa ca o s? treaca...”? Feedback-ul empatic (sau suportiv) este raspunsul la aceste întrebari.
Este o tehnica de persuasiune simpla, amuzanta, dar eficienta. Este folositoare in momentul in  care trebuie sa interactionam cu o persoana foarte nervoasa, la care orice alta reactie esueaza.
Ca sa obtineti cat mai mult trebuie sa cereti la inceput foarte putin. Atat de putin incat sa fie greu de refuzat. Apoi, pas cu pas, obtineti tot ce intentionati.
Cum sa ne ferim de manipulare prin invinovatire. Uneori cei din jur ne fac sa ne simtim vinovati pentru a putea obtine, la schimb, ceva de la noi.
Cum dezvoltam inteligenta emotionala la copiii nostri.
Modalitati de dezvoltare a inteligentei emotionale la copiii nostri.
Una dintre cele mai vechi tehnici de persuasiune, lingusirea poate sa fie o arma redutabila inclusiv in relatia parinti-copii.

Be the first to comment on "Video – resurse pentru părinți"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*