Vacanța este o perioadă în care atât copiii cât și părinții lor își „încarcă bateriile”, se bucură de liniște, de zile cu soare… Acest lucru este adevărat, dar nu trebuie să uităm că vacanța mai poate însemna ceva: un timp al unei libertăți lărgite pentru copil, posibilitatea de a interacționa cu alți copii decât cei cu care se juca în timpul anului școlar, o ieșire de sub limitele și rigorile impuse de către școală. Părinții trebuie să știe că micuții lor pot să genereze agresivitate sau să fie victima unui comportament agresiv din partea celor din jur. Iar, așa cum o să vedem mai jos, nu întotdeauna comportamentul agresiv este foarte clar și perceput ca atare de către toți cei implicați.

Literatura de specialitate (vezi și Journal of Advanced Nursing, 2000) vorbește despre 8 tipuri de agresivitate care este definită de trei axe:

agresivitate fizică – agresivitate verbala,

agresivitate pasivă – agresivitate activă și

agresivitate directă – agresivitate indirectă. Din combinare acestor trei axe rezultă:

1. Agresivitate fizică-activă-directă: cum este spre exemplu lovirea unei persoane;

2. Agresivitate fizică-activă-indirectă: când punem pe altcineva să-l bată pe cel cu care ne-am certat. De multe ori copiii își fac prieteni mai mari decât ei cu un scop de acest tip: să se protejeze față de un agresor sau să devină – indirect – agresori pentru alți copii;

3. Agresivitate fizică-pasivă-directă: apare atunci când în mod fizic împiedicăm pe cineva să-și îndeplinească anumite obiective (de exemplu, elevul care se așează pe locul altui coleg și nu mai vrea să se ridice);

4. Agresivitate fizică-pasivă-indirectă: când cineva refuză să facă o sarcină ce-i revine și afectează astfel pe alții din echipă. Urmăriți cu atenție jocurile în care se implică mai mulți copii simultan și o să vedeți astfel de agresivitate.

5. Agresivitate verbală-activă-directă: este reprezentată de insultarea unei persoane;

6. Agresivitate verbală-activă-indirectă: apare atunci când cineva lansează o bârfă despre altcineva. Copiii pot să sufere dacă alte persoane din grupul lor comentează negativ „pe la spatele lor”;

7. Agresivitate verbală-pasivă-directă: este evidentă în momentul în care cineva refuză să discute cu altcineva ori să îi răspundă la întrebări;

8. Agresivitate verbală-pasivă-indirectă: când cineva nu face comentariile care se impun (de exemplu când nu intervine verbal în apărarea cuiva care este acuzat pe nedrept).

Iată cât de multe tipuri de agresivitate poate să întâlnească copilul nostru în jurul său. Vacanța este un timp excelent pentru părinte să urmărească mai atent anturajul copilului, să vadă cum reacționează acesta la diferite tipuri de situații, să păstreze echilibrul între profilul de „victimă” și cel de „agresor”.

[ Articol citit de: 239 persoane ]

De Ion-Ovidiu Pânișoară

Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.