Dacă aveți mai mulți copii, v-ați pus vreodată problema cât de mult influențează  ordinea nașterii în succesul lor social? Mai precis, are primul născut un avantaj? Joshua K. Hartshorne (care a ajuns la concluzia enunțată în titlul articolului nostru) a efectuat cercetări asupra modului în care ordinea nașterii copiilor într-o familie afectează maniera în care se dezvoltă personalitatea copilului. Două studii efectuate de el în ultimii 5 ani au dus la o concluzie uimitoare: poziția în familie afectează întradevăr QI-ul și personalitatea. Oare de ce?

Explicația nu este foarte simplă și conține o mulțime de factori, dar se pare că primul născut primește din partea părinților mai mult: mai mult timp dedicat (și implicit mai multă atenție) mai mulți bani sunt cheltuiți pe formarea și dezvoltarea lui etc. Iată o posibilă sursă a rezultatelor obținute de către cercetător.

Pe de altă parte se cuvine să remarcăm că există și nuanțe. De plidă, propriile observații ne îndreptățesc să spunem că distanța temporală între cei doi copii este importantă. Dacă al doilea copil vine la mai puțin de 4-5 ani de primul, cel mare nu apucă să beneficieze de suficientă atenție din partea părinților pentru o dezvoltare spectaculoasă. Atenția pe care părinții trebuie să o acorde celui mic în primii lui ani de viață micșorează nivelul de implicare pentru cel mare (care se află, la rândul său, la o vârstă critică). Mai mult decât atât, cel mare nu poate să înțeleagă și să-și asume prea ușor rolul de protector al celui mic (care i-ar da posibilitatea de a se autodezvolta și maturiza) dacă îi despart prea puțini ani…

Concluzie:  încercați să oferiți copilului toată atenția și tot suportul de care sunteți capabili. Mulți părinți au tendința ca, după primul copil, să privească mai  relaxat evoluția următorului/următorilor. Dacă primul copil este văzut drept o  provocare majoră în care părinții investesc toată energia lor, la următorul  aceste aspecte intră într-o anumită rutină. Nu uitați: studiile demonstrează că  grija și atenția de care dăm dovadă este direct proporțională cu succesul  social de mai târziu al micuțului.

[ Articol citit de: 278 persoane ]

De Ion-Ovidiu Pânișoară

Profesor universitar dr., conducător de doctorat în Științele educației, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. A publicat 31 cărți (autor, co-autor sau coordonator) - Comunicarea eficientă (patru ediții, Polirom) a primit în 2010 premiul Academiei Române și două jocuri educaționale. Coordonează la Editura Polirom colecțiile Profesorul de succes și Carieră. Succes. Performanță.